13 augustus | De Isistempel van Berenike

13 augustus | De Isistempel van Berenike

Spreker: Roderick Geerts (Promovendus)

In deze lezing neemt Roderick Geerts u mee terug in de tijd naar de bruisende havenstad Berenike aan de Rode Zee! Het lezing biedt zowel een inkijkje in de Isiscultus als in het gebruik en hergebruik van een tempelgebouw. Vele inscripties en beelden laten sporen uit het verleden zien, maar ook een sterk veranderende tempel die niet alleen maar aan Isis gewijd was.

Lees meer
27 augustus | De piramide van Cestia in epigrafische manuscripten en oude boekdrukken

27 augustus | De piramide van Cestia in epigrafische manuscripten en oude boekdrukken

Spreker: Paloma Pérez Galván (PhD student Universiteit van Warwick)

In deze lezing wordt ingegaan op de wijze waarop humanisten in de 16e eeuw inscripties en hun monumenten vastlegde in hun syllogai (notitieboek voor schetsen en inscripties). Hiervoor wordt als case-study de piramide van Cestia in Rome bekeken. Hoe werd de piramide in verschillende epigrafische corpora (zowel manuscripten als print) afgebeeld? Paloma bespreekt de verschillende moeilijkheden die wetenschappers tegenkwamen bij de transcriberen van de inscripties van de piramide, en hoe ze deze oplosten (of probeerde op te lossen). Ook wordt er gekeken naar de wijze waarop driedimensionale monumenten als de Piramide van Cestia werden afgebeeld in oude boekdrukken en hoe men dacht over de Piramide als een Klassiek monument.

Lees meer
18 oktober | Workshop Egyptisch Tekenen

18 oktober | Workshop Egyptisch Tekenen

Docent: Emmely Koornstra MA

Tijdens deze workshop leert u over het tekenproces van Egyptische figuren en het gebruik van rasters en hulplijnen. Speciale aandacht in deze workshop krijgt het gebruik van rasters en hoe deze werden toegepast in de verschillende periodes van de Egyptische geschiedenis om een groot scala aan figuren te tekenen.

Lees meer