Menu

Cursussen en Seminars

Seminar Het Egyptische Dodenboek

Seminar over Het Egyptische Dodenboek

Museumcollege Hathor en Bes: Groots en Grotesk

Museumcollege over de goden Hathor en Bes

Museumcollege Goden van Egypte

College over de tentoonstelling Goden van Egypte, incl. rondleiding

Huis van Horus

Huis van Horus is dé organisatie voor Egyptologie in Nederland. Sinds 2007 organiseert Huis van Horus lezingen, seminars en cursussen, en reizen naar Egypte en egyptologische collecties in binnen- en buitenland. De stichting heeft een non-profit-karakter en met het batig saldo worden egyptologische projecten ondersteund.

Nieuws

Reizigersgraffiti in de tempel van Dendur

Esther de Groot-Snepvangers over de 19-eeuwse reizigersgraffiti in de tempel van Dendur

Ondernemende marktvrouwen in het Oude Rijk

Nicky van de Beek over marktvrouwen in Oude Rijks mastaba scènes

De naos-stèle van Nebnetjeroe

Nico Staring over de bijzondere stèle van Nebnetjeroe uit Sakkara

Publicaties

Ta-Mery 10 (2017-2018)

Bestellen Ta-Mery 10 (2017-2018)

Seminar Het Egyptische Dodenboek

Info

Docent: dr. Nico Staring
Datum: Zondag 25 november 2018

Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
Tijdstip: 10.30 - 16.00
Prijs: €55,- voor donateurs; €70,- voor niet-donateurs
NB: de cursusprijs is exclusief toegang tot het museum 

Het Egyptische Dodenboek - 'het boek van uitgaan gaan bij dag' - kan gezien worden als een routekaart en toegangsbewijs tot de onderwereld van Osiris. Voor overledenen was het essentieel om Osiris en daarmee de toegang tot zijn dodenrijk veilig te bereiken. Dat was een hele opgave, want op de weg ernaartoe werd de dode geconfronteerd met allerlei poortwachters en demomen. Het kennen van hun namen en het weten van de juiste antwoorden garandeerde vrije doortocht. Eenmaal aangekomen bij Osiris wachtte het wegen van het hart van de overledene. Het monster Ammoet - een kruising van nijlpaard, leeuw en krokodil - wachtte dat wegen geduldig af, klaar om degenen die geweigerd werden op te eten!

 

In dit 1-daagse seminar wordt het Egyptische Dodenboek uitvoerig onder de loep genomen. Zo leert u bijvoorbeeld dat het helemaal geen boek is, maar een verzameling teksten voorzien van afbeeldingen (vignetten) die op papyrus zijn gesteld of op grafwanden aangebracht. De diverse hoofdstukken worden door titels van elkaar onderscheiden. Het Dodenboek komt voor vanaf het Nieuwe Rijk en is een continuering van de oudere Sarcofaagteksten en Piramideteksten.

 

In deze cursus wordt de historische ontwikkeling van het Dodenboek geschetst en worden verschillende interessante en opmerkelijke hoofdstukken nader bekeken. Dat gebeurt onder andere aan de hand van de Dodenboeken en Dodenboekspreuken op objecten in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

 

Deze cursus sluit perfect aan op de grote Goden-tentoonstelling die vanaf 12 oktober in Leiden te zien is!

https://huisvanhorus.nl/