Menu

Cursussen en Seminars

Schriftelijke cursus Middel-Egyptisch voor beginners

Een korte cursus van 8 lessen als introductie op het hiërogliefenschrift

Huis van Horus

Huis van Horus is dé organisatie voor Egyptologie in Nederland. Sinds 2007 organiseert Huis van Horus lezingen, seminars en cursussen, en reizen naar Egypte en egyptologische collecties in binnen- en buitenland. De stichting heeft een non-profit-karakter en met het batig saldo worden egyptologische projecten ondersteund.

Nieuws

Reizigersgraffiti in de tempel van Dendur

Esther de Groot-Snepvangers over de 19-eeuwse reizigersgraffiti in de tempel van Dendur

Ondernemende marktvrouwen in het Oude Rijk

Nicky van de Beek over marktvrouwen in Oude Rijks mastaba scènes

De naos-stèle van Nebnetjeroe

Nico Staring over de bijzondere stèle van Nebnetjeroe uit Sakkara

De godin Taweret

 

Inleiding
Taweret (of Thoeris in het Grieks) wijkt qua uiterlijk nogal af van de gemiddelde Egyptische godin: in plaats van de ideale mooie, slanke, eeuwig jonge vrouw is zij een nijlpaard, staand op haar achterpoten, met hangende borsten en een grote buik. Ze heeft de rug en/of staart van een krokodil en de poten van een leeuw, en soms toont ze een vervaarlijke rij ontblote tanden. Vaak leunt ze met haar voorpoten op de sA-hiëroglief, die “bescherming” betekent. Deze hiëroglief vertegenwoordigt de belangrijkste functie van Taweret: ze is een apotropeïsche godin en beschermster van vrouwen die zwanger zijn en borstvoeding geven. Taweret was zeer populair bij zowel de elite als de gewone bevolking en we vinden afbeeldingen van haar vaak terug op amuletten, magische messen en meubels. Naast haar functie als beschermster van vrouwen en kleine kinderen wordt Taweret ook geassocieerd met de jaarlijkse Nijloverstroming; dit zien we ook terug aan haar nijlpaardvorm. Maar hoewel Taweret duidelijk een goedaardige macht is, heeft ze ook een woeste kant. Hierdoor is ze waarschijnlijk des te beter in staat om bescherming te bieden tegen kwaadwillende demonen.

 

Nijlpaardgodinnen
Taweret maakt deel uit van een kleine groep nijlpaardgodinnen die vaak lastig van elkaar te onderscheiden zijn, omdat ze er eigenlijk hetzelfde uitzien en ongeveer dezelfde functie hebben. Zo zijn er de godinnen Opet (“Zoogster”), Reret (“Zeug”, omdat nijlpaarden door de Egyptenaren geen “nijlpaarden” maar “nijlvarkens” werden genoemd) en Hedjet (“de Witte”). In het Dodenboek van Ani zien we bijvoorbeeld de godin Opet afgebeeld met dezelfde iconografie als Taweret. Op haar hoofd draagt ze hoorns met een zonneschijf ertussen. Naast Taweret’s gebruikelijke attribuut, de sA-hiëroglief, houdt ze ook een anch en een soort brandende toorts vast, die ze aanbiedt aan de overleden Ani.

 

Amuletten uit Amarna
Taweret’s populariteit bij de “gewone vrouw” is niet verwonderlijk met het oog op haar beschermende rol bij een van de meest risicovolle en cruciale gebeurtenissen in het leven. Er zijn bijvoorbeeld al Taweret-amuletten bekend vanaf het Oude Rijk, en we vinden ze veelvuldig terug in o.a. graven uit het Middenrijk, Nieuwe Rijk en de latere periodes, gedecoreerd met twee- of driedimensionale afbeeldingen van de godin. Ze werden waarschijnlijk gedragen door vrouwen en kleine kinderen. Vaak zijn deze amuletten gemaakt van faience met een blauwe of groene kleur. In haar studie naar de vondsten in Amarna vermeldt Anna Stevens dat er daar ten minste 126 kleine hangers zijn gevonden waarop Taweret wordt afgebeeld. De meeste hiervan zijn ongeveer 1,5 cm hoog, maar sommigen zijn iets groter (2-3 cm hoog) en hebben meer detail, met bijvoorbeeld anch of sA-hiërogliefen. De grootste Taweret-hangers waren wel 5 cm hoog.

 

Verder lezen...

https://huisvanhorus.nl/