Stedentrip Hannover en Hildesheim | 22 – 24 juni 2024

Soort evenement
Stedentrip
Docent(en)
Datum
22 t/m 24 juni 2024
Tijd
-
Locatie
Hannover en Hildesheim
Prijs
Donateurs: € 475
Niet-donateurs € 570,-

* Toeslag van/naar Amsterdam: € 10, upgrade 1e klas: € 30
** Toeslag eenpersoonskamer Hildesheim: € 109

Aanmelden is mogelijk tot uiterlijk 1 juni!

Stedentrip Schatten van het Oude Rijk: Egypte in Hannover en Hildesheim

Ervaar de charme van Hannover en Hildesheim tijdens onze excursie vol culturele ontdekkingen! Verken de egyptologische collecties van twee toonaangevende musea, waarbij het Oude Rijk centraal staat. Geniet daarnaast van de unieke sfeer die beide steden te bieden hebben. Dwaal door de kronkelende straatjes, bewonder de historische architectuur en proef van de lokale keuken. Deze stedentrip belooft een perfecte mix van cultuur, geschiedenis en Duitse gastvrijheid. 

Programma

Zaterdag 22 juni
Om 8:36 uur vertrekt onze trein vanuit Amersfoort naar de oosterburen. Bij aankomst in Hannover verkennen we na de lunch de Egyptische collectie van Museum August Kestner. De tentoonstelling Starker Stoff für bunte Bilder: Textile Schätze aus Ägypten laat kleurrijk versierde textielfragmenten zien uit diverse eeuwen Egyptische geschiedenis, waaronder een bijzonder goed bewaard gebleven kindertuniek van meer dan 5.000 jaar oud! Hierna voert een korte treinreis ons naar Hildesheim waar we zullen overnachten in het Van der Valk hotel en waar we genieten van een gezamenlijk diner.

Zondag 23 juni
‘s Ochtends brengen we een bezoek aan 2 kerken, de Dom en St. Michaelis, beiden werelderfgoed van UNESCO. Ook kunnen we kiezen voor een Street-Art wandeling in de wijk Nordstadt waar je lopend professionele kunstwerken kunt bewonderen bestaande uit ruim 60 kleine en grote muurschilderingen. Na onze wandeling gaan we richting het Roemer- und Pelizaeus-Museum waar we worden verwelkomd door directeur dr. Lara Weiss. Na een heerlijke lunch bij Nil im Museum, neemt Lara ons mee langs de hoogtepunten van de collectie. Zo komt u oog in oog te staan met het levensgrote zitbeeld van Hemioenoe. De collectie omvat een breed scala aan objecten, waaronder beeldhouwwerken, amuletten, sieraden, gebruiksvoorwerpen en stèles. ‘s Avonds genieten we samen van een diner in een restaurant op de sfeervolle markt, in het hart van Hildesheim.

Maandag 24 juni
Op onze laatste dag wandelen we door het historische centrum van Hildesheim langs de prachtige Rosenroute. Geniet van oude vakwerkhuizen, gezellige pleinen en historische gebouwen. ‘s Middags is er vrije tijd om de stad verder te verkennen, voordat we om 15:06 terugkeren naar Nederland en om 19:24 aankomen in Amersfoort.

Verzorging
Ga onbezorgd op reis. U verblijft op basis van halfpension (logies, ontbijt en diner) in het 4-sterren Van der Valk Hotel in Hildesheim.

Inbegrepen

 • Treinreis Amersfoort – Hannover – Hildesheim – Amersfoort, op basis van 2e klas zitplaatsen*
 • Overnachtingen in bovengenoemde (of soortgelijk) hotel**
 • 2x ontbijt en 2x diner
 • Entree Museum August Kestner en Roemer- und Pelizaeus-Museum
 • Reisbegeleiding door Hermien Lohrber

* Toeslag van/naar Amsterdam: € 10, upgrade 1e klas: € 30
** Toeslag eenpersoonskamer Hildesheim: € 109

Niet inbegrepen

 • Lunch en drankjes
 • Reisverzekering en evt. annuleringsverzekering

NB Het reisprogramma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Aanbetaling
Bij aanmelding voor de stedentrip vragen wij u om een voorschot van € 100,- via onderstaande knop te betalen. Aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst behandeld. Groepsgrootte is minimaal 10, maximaal 15 deelnemers. Uw aanmelding is pas definitief als u het voorschot heeft betaald.
Mocht de betaling via de website niet lukken, mailt u dan naar info@huisvanhorus.nl. Na uw aanmelding en ontvangst van uw voorschot, ontvangt u van ons binnen 7 dagen via e-mail een factuur. Hierin vragen wij u om het restant van de reissom binnen 7 dagen aan ons over te maken.

Aanmelden is mogelijk tot uiterlijk 1 juni!

Afgerond: Egypte reis 2024

Soort evenement
Reis
Docent(en)
Nicky van de Beek MA, Vibeke Berens MA
Datum
Woensdag 28 februari - zondag 10 maart 2024
Tijd
Locatie
Midden-Egypte
Prijs
Donateurs Huis van Horus: € 3.225,-
Niet-donateurs: € 3.385,-

Genoemde prijzen zijn op basis van een tweepersoonskamer; de toeslag voor een eenpersoonskamer is € 437,-

NB Dit arrangement is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. De reis omvat een intensief programma. Het is daarom essentieel dat deelnemers goed ter been zijn.

Roadtrip Authentiek Midden-Egypte

Na het succes van de themareis Thebaanse kunstenaars onderneemt Huis van Horus een nieuw avontuur naar het land van de farao’s! In het voorjaar van 2024 reizen wij af naar authentiek Midden-Egypte. Hieronder treft u het 12-daagse programma:

Reis van dag tot dag
Woensdag 28 februari
Het avontuur begint op Schiphol. ‘s Middags vliegt u met EgyptAir naar Cairo, waar we ‘s avonds zullen aankomen. De komende twee nachten brengen we door in Giza.

Donderdag 29 februari
Vanochtend staan de imposante monumenten van Sakkara en Dasjoer op het programma. In Sakkara vindt u de beroemde Trappenpiramide van Djoser, diverse Ouderijks mastaba’s en Nieuwerijks tempelgraven, terwijl u in Dasjoer kunt afdalen in de bijzondere Knikpiramide. Spierpijn verzekerd! ‘s Avonds geniet u tijdens het diner van een adembenemend uitzicht op de eeuwenoude piramiden van Giza.

Vrijdag 1 maart
We vertrekken uit Giza en rijden zuidwaarts naar de Fajoem. Hier bezoeken we de resten van de Grieks-Romeinse stad Karanis en de piramide van Amenemhat III bij Hawara. In de namiddag brengen wij een bezoek aan Wadi el-Hitan, een UNESCO-site waar miljoenen jaren oude walvisfossielen te bewonderen zijn. We overnachten in de Zowara Ecolodge, waar u zich onder een betoverende sterrenhemel in prehistorisch Egypte waant.

Zaterdag 2 maart
We zakken af naar Minya, de belangrijkste stad van Midden-Egypte. We brengen de dag door in de necropool van Beni Hassan, waar de gouverneurs uit het Middenrijk begraven liggen in imposante rotsgraven. Vanaf het plateau heeft u een prachtig uitzicht over het Nijldal. Kunt u alle landschapsthema’s terugvinden op de wanden van de graven? Niet ver hier vandaan bekijken we de enigmatische Speos Artemidos, de rotstempel gebouwd door Hatsjepsoet en gewijd aan de leeuwengodin Pachet.

Zondag 3 maart
Vandaag staat de verlaten stad Amarna op het programma. Toen koning Achnaton de Egyptische hoofdstad naar deze plek verplaatste aan het einde van de 18e dynastie had hij een uitgesproken visie. Dat gedachtegoed vinden we terug op de diverse hoogtepunten van deze site: de rotsgraven van de edelen met hun decoratie in Amarna-stijl, de grensstèle die uitkijkt over de woestijn, de paleizen en tempels voor de Aton en het koninklijke graf zelf. Dit wordt een avontuurlijke dag met enig klimwerk.

Maandag 4 maart
Oud-Egyptische steden bestonden altijd uit twee delen: de nederzetting van de levenden en die van de doden. Hermopolis Magna (het oude Chemenoe) was een cultuscentrum van de god Thoth waar resten te vinden zijn uit diverse periodes van de Egyptische geschiedenis. Ga mee op speurtocht en vind ze allemaal! Het nabijgelegen Tuna el-Gebel herbergt tombes uit de Grieks-Romeinse tijd, waaronder het graf van Petosiris met zijn bijzondere decoratiestijl. Op weg naar het zuiden bezoeken we de rotsnecropool van Meir, met tombes uit het Oude en Middenrijk.

Dinsdag 5 maart
In de ochtend bewonderen we oud-Egyptische artefacten in het Sohag National Museum, gevolgd door een bezoek aan de archeologische resten van Achmim. Beklim de duizend treden naar de rotsgraven van El-Hawawish en word beloond met een wirwar van gedecoreerde tombes, schachten, vleermuisgrotten en een fantastisch uitzicht over de Nijlvallei.

Woensdag 6 maart
Het avontuur gaat verder naar Abydos, de oudste cultusplaats van Egypte. Hier bevinden zich de tempel van Seti I en Ramses II en het Osireion, een heiligdom dat verbonden is met het ‘oerwater’ van de Nijl. Ook zullen we een bezoek brengen aan Beit Khallaf, een begraafplaats uit het vroege Oude Rijk, en de imposante 4700 jaar oude tichelstenen(!) omheiningsmuur van Shunet el-Zebib. Overnachting in Abydos.

Donderdag 7 maart
Onze pelgrimstocht eindigt in Luxor, maar niet voor we een bezoek hebben gebracht aan het tempelcomplex van Dendera. Vergaap u aan de Hathorzuilen, het astronomische plafond, zoek de afbeelding van Cleopatra en ontraadsel de mysterieën van Osiris. We verblijven de laatste twee nachten in Luxor, in het vertrouwde Nile Valley Hotel, waar Karin het zwembad vast heeft voorverwarmd en Hamada het heerlijke eten voor ons verzorgt. Voor wie wil sluiten we de dag af met een tocht per felucca-zeilboot op de Nijl.

Vrijdag 8 maart
Vandaag genieten we van alles wat Luxor te bieden heeft, en bezoeken we de edelengraven van Dra Abu el-Naga en de Qurna-tempel van Seti I. Sluit af met een kopje thee in de tuin van het huis van Howard Carter. Optioneel kunt u daarna op pad per paard of dromedaris over de westoever.

Zaterdag 9 maart
De ochtend is ter vrije besteding. Zweef tijdens een magische ballonvaart over de tempels en tombes van Luxor in het licht van de opkomende zon. Bezoek het Dal der Koningen met het graf van Toetanchamon, de dodentempel van Ramses III in Medinet Habu of bewonder metershoge papyruszuilen in het tempelcomplex van Karnak. Vervoer per fiets of taxi kan ter plaatse voor u geregeld worden. ‘s Middags vliegen we naar Cairo, waar we de laatste nacht zullen verblijven.

Zondag 10 maart
Het avontuur zit erop. In de ochtend vliegen we terug naar Amsterdam en nemen we afscheid van het reisgezelschap. Hopelijk terugkijkend op een enerverende reis met mooie herinneringen!

Gaat u mee op avontuur naar tempels en tombes in het Saharazand..?

Verzorging
Ga onbezorgd op reis. U verblijft op basis van volpension (logies, ontbijt, lunch en diner) in het Desert Moon in Giza, de Zowara Ecolodge in de Fajoem, het Horus Resort in Minya, het Lotus Hotel in Sohag, het House of Life in Abydos, het Nile Valley Hotel in Luxor en in het Novotel Cairo Airport.

Inbegrepen

 • Visum
 • Vluchten Amsterdam – Caïro en Luxor – Caïro – Amsterdam
 • Maaltijden
 • Entreegelden
 • Vervoer tijdens excursies
 • Overnachtingen in bovengenoemde (of soortgelijke) hotels
 • Reisbegeleiding door Nicky van de Beek MA en Vibeke Berens MA

Niet inbegrepen

 • Drankjes
 • Reisverzekering (verplicht af te sluiten)
 • Evt. annuleringsverzekering
 • Evt. vaccinaties
 • Fooien
 • Facultatieve excursies, te weten een rit te paard/per dromedaris, een feluccatocht en ballonvaart (interesse in optionele excursies kan ter plekke worden aangegeven)

NB Het reisprogramma is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Aanbetaling
Bij aanmelding voor de Egypte reis vragen wij u om een eerste termijn/voorschot van € 150,- via onderstaande knop te betalen. Aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst behandeld. Groepsgrootte is minimaal 10, maximaal 20 deelnemers. Uw aanmelding is pas definitief als u het voorschot heeft betaald.

Mocht de betaling via de website niet lukken, mailt u dan naar info@huisvanhorus.nl

Na uw aanmelding en ontvangst van uw voorschot, ontvangt u van ons binnen een week via e-mail een factuur. Hierin vragen wij u om de tweede termijn van € 600,- binnen 14 dagen aan ons over te maken. Het restant dient u 8 weken voor de vertrekdatum, dus vóór 3 januari, over te boeken.

Stedentrip Kopenhagen | 16 – 18 juni 2023

Soort evenement
Stedentrip
Docent(en)
Datum
16 t/m 18 juni 2023
Tijd
Vrijdagochtend t/m zondagavond
Locatie
Kopenhagen, Denemarken
Prijs
€ 699,- voor donateurs
€ 759,- voor niet-donateurs

Toeslag eenpersoonskamer is € 300,-

Helaas is deze stedentrip geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen

Stedentrip Farao’s en Vikingen

Kopenhagen: stad van kleurrijke huizen, Deens design en sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Breng deze zomer met Huis van Horus een bezoek aan de baanbrekende tentoonstelling Amarna: City of the Sun God over de opkomst en ondergang van de oude Egyptische stad Akhetaten. In Kopenhagen gaan moderniteit en historie arm in arm. Treed in de voetsporen van de Vikingen en laat je verrassen door de fraaie Deense architectuur.

Programma

Vrijdag 16 juni
Al vroeg in de ochtend zet je voet op Deense bodem. Er volgt een korte transfer naar het hotel in hartje centrum, waarna de stedentrip echt kan beginnen. Na de lunch maak je een reis door de tijd in het Nationalmuseet: het grootste cultuurhistorische museum van Denemarken. Naast een Egyptische collectie verwonder je je hier niet alleen aan vondsten uit het Vikingtijdperk, maar ook middeleeuwse schatten en beeldende kunst vanaf de Renaissance tot heden. Na afloop van het welkomstdiner is het tijd om te borrelen in een van de vele knusse wijnbars die Kopenhagen rijk is.

Zaterdag 17 juni
Vergaap je op de zaterdagmorgen aan 3500 jaar kunst en geschiedenis in de iconische Ny Carlsberg Glyptotek. Hoogtepunt vormt het bezoek aan de tentoonstelling Amarna: City of the Sun God. Tijdens een rondleiding vertelt de conservator over het korte en turbulente leven van deze stad, die kort na de dood van ketterkoning Achnaton werd verlaten. Voorwerpen uit de eigen collectie gaan vergezeld van bruiklenen uit het buitenland – waaronder musea in New York, Parijs en Berlijn. Daarnaast brengen 3D-reconstructies de stad en haar fascinerende geschiedenis tot leven. Strijk na het museumbezoek neer op het terras van Nyhavn en bewonder de gekleurde voorgevels van de oude havenpanden. Ontdek tot slot Kopenhagen vanaf het water door mee te varen op een rondvaartboot, waarbij vakwerkhuizen, statige paleizen en uitbundige kerktorens de revue passeren.

Zondag 18 juni
De zondag is ter vrije besteding. Kopenhagen is een van de groenste steden van Europa: perfect voor een lange stadswandeling. Struin door de koninklijke kasteeltuinen van Slot Rosenborg of zoek Deense hygge (gezelligheid) op tussen de foodtrucks op Refshaleøen. Haal je modehart op in winkelwandelstraat Strøget met haar authentieke boetiekjes vol vintage parels en designer items. Een ritje in een houten achtbaan uit 1914 in sprookjesachtig park Tivoli mag niet ontbreken. Of duik in de Deense gastronomie: van smørrebrød tot haute cuisine, culinair Kopenhagen heeft het allemaal. In de avond brengt de Cityhopper je weer naar Amsterdam.

Verzorging
Het verblijf omvat twee overnachtingen in Go Hotel Saga op basis van logies en ontbijt. De kamers hebben een privébadkamer en zijn van alle gemakken voorzien. Dit moderne hotel bevindt zich in hartje Kopenhagen op een steenworp afstand van de Glyptotek, het Nationalmuseet en de Tivolituinen. 

CO2-compensatie
Huis van Horus is zich bewust van de belasting van deze vliegreis op het milieu. Daarom compenseren wij de CO2-uitstoot van elke geboekte vlucht via Trees for All.

Inbegrepen

 • Retourvlucht Amsterdam – Kopenhagen met KLM
 • Airport transfers
 • Twee overnachtingen in Go Hotel Saga, inclusief ontbijtbuffet
 • Welkomstdiner op de aankomstdag
 • Entreegelden tot de Ny Carlsberg Glyptotek (incl. rondleiding) en het Nationalmuseet
 • Rondvaart
 • Reisbegeleiding
 • Compensatie CO2-uitstoot via Trees for All

Niet inbegrepen

 • Niet genoemde maaltijden
 • Reis- en annuleringsverzekering (zelf af te sluiten)

Aanbetaling
Aanmelden is mogelijk tot zaterdag 13 mei. Bij aanmelding voor de stedentrip vragen wij om een voorschot van € 100,-. Aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst behandeld. Er is maximaal ruimte voor 15 deelnemers. De aanmelding is pas definitief als het voorschot is betaald. Mocht de betaling via de website niet lukken, mail dan naar info@huisvanhorus.nl. Na aanmelding en ontvangst van het voorschot, ontvangen deelnemers van ons binnen een week via e-mail een factuur. In deze mail wordt gevraagd om het restantbedrag binnen 14 dagen aan ons over te maken.

*Bovenstaand programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Farao in Vlaanderen

Soort evenement
Excursie
Docent(en)
Eva Cornelisse (PhD-kandidaat Universiteit Leiden)
Datum
20 augustus 2022
Tijd
8.30 - 20.30
Locatie
Tour & Taxis, Brussel
Prijs
€ 100,- voor donateurs
€ 115,- voor niet-donateurs

Inclusief 2e-klas retourticket met de IC-Brussel trein Leiden Centraal/Rotterdam Centraal - Brussel Noord, reisbegeleiding en entree voor de expositie. Exclusief vervoer in Brussel.

Het is eveneens mogelijk de excursie zonder treinreis te boeken, mailt u hiervoor naar info@huisvanhorus.nl. Kosten bedragen:
€ 30,- voor donateurs
€ 45,- voor niet-donateurs

In geval van annulering aan de zijde van de deelnemer, vindt er geen restitutie van de excursiekosten plaats.

Excursie naar “Toetanchamon, zijn tombe en zijn schatten” in Brussel

Honderd jaar na de ontdekking in de Vallei der Koningen gaat de graftombe van Toetanchamon opnieuw open.. in Brussel!

Reis met Huis van Horus naar het zuiden en laat u in de interactieve tentoonstelling Toetanchamon, zijn tombe en zijn schatten meevoeren door het legendarische verhaal van de Egyptische koning én archeoloog Howard Carter. Treed (letterlijk) de schatkamer van de jonge farao binnen en kijk mee over de schouder van Carter als hij de vrijwel ongeschonden tombe opent… Bewonder honderden reproducties van adembenemende koninklijke schatten, waaronder het legendarische gouden dodenmasker. Ter plekke ontvangt u uitleg van Eva Cornelisse over de objecten en de ontdekking van één van de grootste archeologische vondsten uit de geschiedenis.

Programma

Om 8.30 voert de Intercity u vanaf Leiden CS via Rotterdam richting het zuiden, waar u na een ontspannen treinreis van 2,5 uur uitstapt op het perron van Brussel Noord. De expositieruimte bevindt zich op ca. 20 minuten wandelen (of 7 minuten met de bus) van het station.

De rest van de middag is ter vrije besteding. Pak een terrasje op de Grote Markt en geniet van de prachtige gildehuizen, ga winkelen in de sfeervolle Sint-Hubertusgalerijen of maak een wandeling door de historische wijk Zavel. Smul van een zak Vlaamse friet voor de trein u rond 18.00 uur weer terug brengt naar Leiden.

Aanmelden is mogelijk tot en met 4 augustus.

Afgerond: Egypte reis 2022

Soort evenement
Reis
Docent(en)
Nicky van de Beek MA, Vibeke Berens MA
Datum
25 november - 4 december 2022
Tijd
Locatie
Egypte
Prijs
Donateurs Huis van Horus: € 2.195,-
Niet-donateurs: € 2.345,-

Genoemde prijzen zijn op basis van een tweepersoonskamer; de toeslag voor een eenpersoonskamer is € 140,-

NB Dit arrangement is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Minimaal aantal deelnemers 10, maximaal aantal deelnemers 20. 

– INSCHRIJVING GESLOTEN –

Themareis Thebaanse kunstenaars
Reis mee met Huis van Horus naar het land van de farao’s! In 10 dagen leert u alles over de Thebaanse kunstenaars: bewonder de fraaie tombe van Nefertari, leer hiërogliefen tekenen in het Ramesseum en bezoek de onlangs gerestaureerde graven van twee edelen in Dra Abu el-Naga. Ga mee op excursie naar de imposante tempel van Seti I in Abydos en de kleurrijke Hathortempel in Dendera, en verken de Nijlvallei te paard. Inclusief een bezoek aan een lopende opgraving (o.v.b.). Deze avontuurlijke reis eindigt aan de voet van de piramiden tussen verbluffende Egyptische schatten in het nieuwe Grand Egyptian Museum (mits geopend). Een ervaring om nooit te vergeten! 

Reis van dag tot dag
Vrijdag 25 november
Het avontuur kan beginnen. ‘s Middags vliegt u vanaf Amsterdam via Caïro naar de luchthaven van Luxor, waarna u naar het gezellige Nile Valley Hotel wordt gebracht.

Zaterdag 26 november
Op naar de Oostoever! Laat u verwonderen door de imposante architectuur van het Karnak tempel-complex en de oude tempel van de godin Moet. Verken na de lunch de Nijloever met een facultatieve tocht te paard of per kameel. Na het diner komt u tijdens een avondlezing alles te weten over het vakmanschap van de Thebaanse kunstenaars.

Zondag 27 november
In de ochtend brengt u (o.v.b.) een exclusief bezoek aan het TT45 Project van de Leiden University Mission to the Theban Necropolis: een lopend conservering- en onderzoeksproject onder leiding van dr. Carina van den Hoven in een prachtig gedecoreerde Thebaanse tombe. Geniet hierna van de verbluffende reliëfs in de Tombes van de Edelen. Al dat moois prikkelt de creativiteit: volg ‘s middags een workshop tekenen in het Ramesseum, de dodentempel van krijger-farao Ramses II. 

Maandag 28 november
Op naar de Vallei der Koningen, dat door de Arabieren Biban-el-Muluk (de poorten der koningen) wordt genoemd. In kleurrijk beschilderde tombes diep onder de grond vonden vele beroemde farao’s uit het Nieuwe Rijk hier hun laatste rustplaats. Hoogtepunt is uw bezoek aan het kathedraal-achtige graf van Seti I: een van de langste, diepste en mooist versierde graven in de Vallei der Koningen. U sluit de dag af uitkijkend over de Nijlvallei op de terrassen-tempel van koningin Hatsjepsoet. 

Dinsdag 29 november
Aangekomen in de Vallei der Koninginnen staat u versteld van het beeldschone graf van Nefertari, door Ramses II gebouwd als eerbetoon aan zijn favoriete koningin. Volg na de lunch in de voetsporen van de kunstenaars van de koningsgraven in het arbeidersdorp Deir el-Medina. Geniet tenslotte tijdens een facultatieve zeiltocht met een felucca van een verkoelend briesje op de Nijl. 

Woensdag 30 november
Roadtrip! Vandaag gaat u op pad buiten Luxor. Stap in de minivan en rijd mee naar de imposante tempel van Seti I in Abydos en de kleurrijke Hathor-tempel in Dendera, waar u zelfs een heuse crypte kunt bezoeken. Bij terugkomst in het hotel lonkt het zwembad voor een verkoelende duik…

Donderdag 1 december
De ochtend is ter vrije besteding. Struin door de smalle straten van de souk en scoor een sierlijke Arabische lamp of kleurig geweven tapijt, die niet mis zouden staan in een sprookje van Duizend-en-één-nacht. ‘s Middags stapt u het vliegtuig in naar Caïro en geniet u tijdens het diner van een adembenemend uitzicht op de eeuwenoude piramides. 

Vrijdag 2 december
Verwonder u aan de schatten van Toetanchamon en andere fenomenale artefacten in het gloednieuwe Grand Egyptian Museum, het grootste archeologische museum ter wereld. Mocht het GEM nog niet zijn geopend, is er nog genoeg moois te zien in het Egyptisch Museum aan het Tahrirplein. Een bezoek aan de piramiden en de sfinx mag niet ontbreken. 

Zaterdag 3 december
Vandaag verlaat u het Giza-plateau voor een excursie naar de beroemde archeologische vindplaats Saqqara. Van de trappiramide van Djoser en Oude-rijks mastaba’s tot de Nieuwe-rijks tombes van Maya en Horemheb: in deze necropool maakt u een tijdreis door eeuwen Egyptische geschiedenis. 

Zondag 4 december
Het avontuur zit erop. Na het ontbijt wordt u per transfer teruggebracht naar de luchthaven van Caïro, waar het vliegtuig al klaar staat. Tijdens de vlucht laat u alle indrukken van deze onvergetelijke reis inwerken! 

Verzorging
Ga onbezorgd op reis. U verblijft 9 nachten op basis van volpension (logies, ontbijt, lunch en diner) in het Nile Valley Hotel & Restaurant in Luxor en in het Pyramids Valley Boutique Hotel (of soortgelijk) in Giza. 

Inbegrepen

 • Vluchten Amsterdam – Luxor, Luxor – Caïro en Caïro – Amsterdam
 • Visum
 • Maaltijden
 • Airport transfers
 • Vervoer tijdens excursies
 • Entreegelden, waaronder toegang tot de graven van Seti I en Nefertari
 • Overnachtingen in het Nile Valley Hotel & Restaurant in Luxor en in het Pyramids Valley Boutique Hotel (of soortgelijk) in Giza
 • Reisbegeleiding door Nicky van de Beek en Vibeke Berens

Niet inbegrepen

 • Facultatieve excursies, te weten een rit te paard/per kameel, feluccatocht en toegang tot de piramide van Cheops. Interesse in optionele excursies kan ter plekke worden aangegeven
 • Reis- en annuleringsverzekering (zelf af te sluiten)
 • Fooien

NB De genoemde prijzen zijn ter indicatie en kunnen onderhevig zijn aan wijziging, afhankelijk van de energieprijzen.

Aanbetaling
Bij aanmelding voor de Egypte reis vragen wij u om een eerste termijn/voorschot van € 100,- via bovenstaande knop te betalen. Aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst behandeld. Er is maximaal ruimte voor 20 deelnemers. Uw aanmelding is pas definitief als u het voorschot heeft betaald.

Mocht de betaling via de website niet lukken, mailt u dan naar info@huisvanhorus.nl

Na uw aanmelding en ontvangst van uw voorschot, ontvangt u van ons binnen een week via e-mail een factuur. Hierin vragen wij u om de tweede termijn van € 500,- binnen 14 dagen aan ons over te maken. Het restant dient u 8 weken voor de vertrekdatum, dus vóór 25 september, over te boeken.

 

Hathor en Bes: Groots en Grotesk

Hathor en Bes: Groots en Grotesk

Soort evenement
Museumcollege
Docent(en)
Esther Monteiro-Snepvangers-de Groot en Suzanne Knauff
Datum
zaterdag 15 december 2018
Tijd
10.30 - 16.00 uur
Loactie
Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
Prijs
€ 95,- voor donateurs
€ 115,- voor niet-donateurs

In dit museumcollege, dat hoort bij de tentoonstelling Goden van Egypte in het Rijksmuseum van Oudheden, bespreken we de goden Hathor en Bes en hun verschillende functies.

Van vele vondsten en teksten, o.a. uit Deir el-Medina en Amarna, weten we dat Bes een belangrijke rol speelde als beschermer van barende vrouwen en kleine kinderen. Met zijn ruige en bijna komische uiterlijk (tong uit zijn mond, wilde leeuwenmanen, gekromde benen) was Bes een populaire god bij het koninklijk huis én bij de gewone Egyptenaar.

In de huiselijke sfeer is Bes een belangrijke beschermende kracht, en niet alleen voor vrouwen en kinderen. We zien hem ook terug op huiselijke voorwerpen zoals hoofdsteunen en ook de meubels van Toetanchamon zijn rijkelijk versierd met Bes-figuren. Maar naast deze huiselijke functie kreeg Bes ook een rol in de kosmische cyclus als beschermer van de jonge zon en wordt hij geassocieerd met Harpokrates, de kleine Horus die in de triade van Edfoe de zoon van Hathor is.
Bes heeft zijn rol als beschermer te danken aan het feit dat hij eigenschappen deelt met demonen. Deze goedaardige of juist kwaadwillende wezens bewandelen de grenzen tussen onze wereld en het hiernamaals. Het is vanwege zijn afschrikwekkende en groteske uiterlijk dat Bes zo’n effectieve beschermer is tegen demonen en andere krachten van de chaos.

De godin Hathor staat bekend als een godin die barende vrouwen beschermde en tevens als een godin van de liefde, maar Hathor had daarnaast een zeer uitgebreide functie zoals blijkt uit teksten, tempelreliëfs, grafschilderingen en allerhande artefacten. Al vanaf het Oude Rijk werd Hathor gezien als een hemelgodin die diende als ‘het huis van Horus’. In deze rol had ze een belangrijke verbintenis met de koning, de belichaming van Horus op aarde.

In het Nieuwe Rijk krijgt Hathor in Thebe een belangrijke rol in de funeraire cultus. In veel van de dodentempels op de westoever speelt Hathor een prominente rol, soms zelfs met een eigen kapel zoals we bijvoorbeeld in de tempel van Hatsjepsoet zien. Maar ook particulieren beelden haar af in hun graven. Als boomgodin biedt Hathor de overledene tijdens zijn reis naar het hiernamaals schaduw en drinken. In haar rol als koe-godin begeleidt ze de overledene en geeft hem hernieuwde energie.

Het klinkt alsof Hathor een zeer welwillende godin was, die het beste met iedereen voor had. Ze had echter ook een zeer woest karakter. Zo lezen we in de mythe van de verwoesting van de mensheid, waarin Bes vanaf de Late Periode ook een rol speelt, dat Hathor als een wilde leeuwin een grote groep mensen vermoordt. Pas nadat ze met een list dronken wordt gevoerd is ze een halt toe te roepen.Deze grote veelzijdigheid maakte Hathor een van de meest belangrijke, geliefde, maar ook gevreesde goden uit het Egyptische pantheon