Archief
18 oktober 2024 | Herta Mohr: Egyptoloog in oorlogstijd
Herta Mohr was een Oostenrijkse Egyptologe die in 1937 voor haar studie naar Leiden verhuisde. Een dun boekje in de NINO-bibliotheek was lange tijd de enige aanwijzing voor haar bestaan. Het gaat over de grafkapel van Hetepherachty in het Rijksmuseum van Oudheden, uitgegeven door Ex Oriente Lux in 1943. Opmerkelijk genoeg werkte ze hieraan nog tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens dook haar naam op op het Joods Monument. Wie was deze vrouw? En hoe ontrafel je als Egyptoloog een stuk wetenschaps- en wereldgeschiedenis? In deze lezing werpt Nicky van de Beek met behulp van recent ontdekt archiefmateriaal nieuw licht op haar bijzondere verhaal.
26 oktober 2024 | Yalla Yalla! Excursie Teylers Museum
De tentoonstelling ‘Yalla Yalla! Zie je in Egypte’ laat je kennismaken met het fascinerende werk van de 19de-eeuwse kunstenaar Willem de Famars Testas. In 1858 ging deze avontuurlijke kunstenaar op reis naar Egypte, waar hij zich liet inspireren door de levendige straten, kleurrijke markten en unieke cultuur. Zijn tekeningen, aquarellen en schilderijen bieden een blik op hoe Europese kunstenaars die tijd het ‘verre Oosten’ zagen. Maar hoe nauwkeurig zijn deze beelden eigenlijk?
18 september 2024 | The Path to Power: Education and Knowledge at the Royal Court
Wanneer we aan het oude Egypte denken, denken we vaak aan het leven en de dood van koningen en koninginnen, evenals andere leden van de elite. Terwijl we meestal wel weten – of denken te weten – wat de royals en hun functionarissen deden zodra ze de troon bestegen of hun functie begonnen, wordt de vraag hoe deze mensen werden voorbereid op hun toekomstige rollen vaak over het hoofd gezien. Het doel van deze lezing is om een overzicht te geven van het project “The Path to Power. Education and Knowledge at the Royal Court”, dat pas dit jaar is gestart, en enkele van de belangrijkste figuren te presenteren die tot nu toe zijn tegengekomen. Hoewel de resultaten op dit moment slechts voorlopig kunnen zijn, bieden ze toch een eerste inkijk in het belangrijke thema van educatie en kennis in het oude Egypte.
27 juli 2024 Zomercursus Egyptische Kunst
Graag kondigen wij samen met Stichting Mehen de zomercursus van Lonneke Delpeut aan over Egyptische kunst!
De gehele workshop is GRATIS voor onze donateurs.
21 mei 2024 | Funeraire iconografie uit de Derde Tussenperiode
In deze lezing zal Simon De Ceuster stilstaan bij de evoluties in vorm en iconografie van lijkkisten gedurende de Derde Tussenperiode. Dit op basis van publicaties van de meest geciteerde auteurs over lijkkisten uit deze periode, namelijk Andrzej Niwiński, John Taylor en David Aston. Op basis van genoemde auteurs en eigen onderzoek zal Simon tenslotte een uitspraak doen over de datering en herkomst van het fragment.
3 juni 2024 | ‘Catch me if you can’: vogelvangst in Oude Rijks elitegraven
In deze eerste lezing van de themamaand gaan we de decoratie van de mastaba’s bespreken, met in het bijzonder de vogelvangst in het Oude Rijk.
10 juni 2024 | Het Oude Rijk onthuld – museumcollege Rijksmuseum van Oudheden
Geniet van de jarenlange expertise van dr. René van Walsem op het gebied van Egyptische archeologie en kunstgeschiedenis tijdens deze interactieve rondleiding.
Exclusief Museumticket
15 juni 2024 | Zingend aan het werk: arbeidsliederen in de elitegraven van het Oude Rijk
De lezing in het Rijksmuseum van Oudheden gaat over arbeidsliederen die in verschillende graven van Giza en Sakkara, maar ook in andere grafvelden van het oude Egypte worden aangetroffen.
22 – 24 juni 2024 | Stedentrip Hannover en Hildesheim
Stedentrip Schatten van het Oude Rijk: Egypte in Hannover en Hildesheim Ervaar de charme van Hannover en Hildesheim tijdens onze excursie vol culturele ontdekkingen! Verken de egyptologische collecties van twee toonaangevende musea, waarbij het Oude Rijk centraal...
27 juni 2024 | Chisels, adzes, axes and saws: metal tools of the Old Kingdom pyramid builders
In deze lezing bespreekt dr. Martin Odler de huidige stand van het onderzoek naar koperen gereedschappen die in het Oude Rijk door ambachtslieden werden gebruikt: niet alleen om piramides te bouwen, maar ook om andere materialen vorm te geven. Een aantal van de mythes over dit onderwerp zullen worden toegelicht, evenals de nog openstaande onderzoeksvragen.