Archief

18 februari | Life in Ramesside Deir el-Medina

18 februari | Life in Ramesside Deir el-Medina

Silvia Štubňová Nigrelli, Ph.D.

Deir el-Medina is een bekende site gelegen op de Thebaanse westoever. Vroeger werd deze site bewoond door de werklieden en ambachtslieden die, tijdens het Nieuwe Rijk, de graven in de Vallei der Koningen en de Vallei der Koninginnen bouwden en versierden. We zullen verschillende aspecten van het leven van de schrijver Qenherkhepshef bekijken. Door de uniek grote hoeveelheid gevonden informatie over deze inwoner van Deir el-Medina krijgen we een glimp te zien van het leven en de persoonlijkheid van een oud Egyptisch individu.

Lees meer
23 januari 2021 | Stones and bones

23 januari 2021 | Stones and bones

Dr. Jay Silverstein

De Steen van Rosetta bevat een van de beroemdste inscripties ter wereld. De tweetalige tekst die in de donkere granieten steen in drie verschillende schriften is gebeiteld, beschrijft gebeurtenissen die het lot van de wereld hebben gevormd. Het hellenistische Egypte stond aan de rand van de afgrond en het geslacht dat de wereld Cleopatra VII gaf, kwam bijna tot een einde. In de oude stad Thmouis (nu Tell Timai) bevestigen archeologische vondsten die gebeurtenissen en bieden ze een zeldzaam inzicht in de etnische en politieke spanningen die zich manifesteerden tijdens de Grote Opstand van 204–185 v.Chr. De gevolgen van de rebellie veranderden het Ptolemeïsche Egypte in een tijd die als een cruciaal keerpunt in de geschiedenis van de Klassieke Wereld wordt beschouwd.

Lees meer
19 december 2020 | Donateursdag

19 december 2020 | Donateursdag

Op zaterdag 19 december staat de jaarlijkse donateursdag van Huis van Horus op de planning. In verband met de huidige Coronamaatregelen zal de donateursdag dit jaar voor het eerst online plaatsvinden. Wij gebruiken hiervoor het online platform Zoom. De donateursdag zal beginnen om 13.00 uur en zal duren tot 15.45 uur.

Wat kunt u verwachten tijdens de donateursdag? Speciaal voor onze donateurs zullen twee egyptologen een lezing geven. Natuurlijk zal ook de nieuwe Ta-Mery gepresenteerd worden: hét Nederlandstalig magazine over het Oude Egypte. Iedere donateur zal een exemplaar toegestuurd krijgen.

Lees meer
9 november | Farao Nefertiti: feit of fabel?

9 november | Farao Nefertiti: feit of fabel?

Spreker: Athena van der Perre

Tijdens deze lezing gaat egyptologe Athena van der Perre in op de recente ontwikkelingen in het onderzoek naar de bekende koningin Nefertiti en weerlegt ze een aantal van de gangbare theorieën over haar leven en dood.

Lees meer
18 oktober | Workshop Egyptisch Tekenen

18 oktober | Workshop Egyptisch Tekenen

Docent: Emmely Koornstra MA

Tijdens deze workshop leert u over het tekenproces van Egyptische figuren en het gebruik van rasters en hulplijnen. Speciale aandacht in deze workshop krijgt het gebruik van rasters en hoe deze werden toegepast in de verschillende periodes van de Egyptische geschiedenis om een groot scala aan figuren te tekenen.

Lees meer
27 augustus | De piramide van Cestius in epigrafische manuscripten en oude boekdrukken

27 augustus | De piramide van Cestius in epigrafische manuscripten en oude boekdrukken

Spreker: Paloma Pérez Galván (PhD student Universiteit van Warwick)

In deze lezing wordt ingegaan op de wijze waarop humanisten in de 16e eeuw inscripties en hun monumenten vastlegde in hun syllogai (notitieboek voor schetsen en inscripties). Hiervoor wordt als case-study de piramide van Cestius in Rome bekeken. Hoe werd de piramide in verschillende epigrafische corpora (zowel manuscripten als print) afgebeeld? Paloma bespreekt de verschillende moeilijkheden die wetenschappers tegenkwamen bij het transcriberen van de inscripties van de piramide, en hoe ze deze oplosten (of probeerden op te lossen). Ook wordt er gekeken naar de wijze waarop driedimensionale monumenten als de piramide van Cestius werden afgebeeld in oude boekdrukken en hoe men dacht over de piramide als een Klassiek monument.

Lees meer
13 augustus | De Isistempel van Berenike

13 augustus | De Isistempel van Berenike

Spreker: Roderick Geerts (Promovendus)

In deze lezing neemt Roderick Geerts u mee terug in de tijd naar de bruisende havenstad Berenike aan de Rode Zee! Het lezing biedt zowel een inkijkje in de Isiscultus als in het gebruik en hergebruik van een tempelgebouw. Vele inscripties en beelden laten sporen uit het verleden zien, maar ook een sterk veranderende tempel die niet alleen maar aan Isis gewijd was.

Lees meer
26 juli | Workshop Geuren van het Mummificeren

26 juli | Workshop Geuren van het Mummificeren

Docent: Dora Goldsmith

Leer meer over het zintuig ‘reuk’ in het Oude Egypte, en specifiek over het mummificatie proces! Tijdens deze online workshop leert u alles over de geuren die de mummificatiekamers en graven definieerden, en over de verschillende geuren waarmee de Oude Egyptenaren na hun dood omringd wilden worden.

Lees meer
14 juli | Wierook en water voor de farao; rituele reinigingstaferelen in Egyptische tempeldecoratie

14 juli | Wierook en water voor de farao; rituele reinigingstaferelen in Egyptische tempeldecoratie

Spreker: Konstantin Ivanov (MA)

Het leven van de oude Egyptenaren was doordrenkt van religie, waarbij rituele reinheid van groot belang was. Zo ook voor de farao, die een belangrijke schakel vormde tussen het gewone volk en de honderden goden en godinnen. Maak een reis langs scènes van faraonische reinigingsrituelen in tempels door de eeuwen heen, met speciale aandacht voor de uitbeelding van dit thema in de Grieks-Romeinse periode.

Lees meer
22 juni 2020 | Onderzoek naar de grafkist van Thoetmoses III

22 juni 2020 | Onderzoek naar de grafkist van Thoetmoses III

Spreker: Nicholas R. Brown (PhD student UCLA)

Het is 1881 als er in een verscholen graf in Deir el-Bahri tientallen grafkisten worden ontdekt. Een sensationele vondst: de cachette bevat de mummies van beroemde heersers uit het Nieuwe Rijk, die door priesters uit de 21e dynastie in veiligheid zijn gebracht. Zo ook de doodskist van Thoetmosis III, co-regent van Hatsjepsut en later farao van het grootste rijk dat Egypte ooit heeft gekend.

Lees meer