Archief

15 juni 2021 | Het linnen van de farao’s. De textielcollectie van Alfred Wiedemann in Brussel en Leiden 

15 juni 2021 | Het linnen van de farao’s. De textielcollectie van Alfred Wiedemann in Brussel en Leiden 

In deze lezing zullen we de herkomst van textielfragmenten uit de collectie van Wiedemann nader bekijken, en onderzoeken hoe ze door de antiquiteitenhandel in Europa zijn beland. Daarnaast bespreken we ook de resultaten van een technische analyse van deze fragmenten. De informatie verweven in dit textiel geeft ons namelijk nieuwe inzichten over de evolutie van textieltechnologie in Egypte.

Lees meer
11 mei 2021 | Sleeping on the goddess’ back. The meaning of beds in ancient Egypt

11 mei 2021 | Sleeping on the goddess’ back. The meaning of beds in ancient Egypt

Spreker: Manon Schutz (Promovendus Universiteit van Oxford)

In deze lezing vertelt Manon Schutz ons in detail over de functie van bedden in het oude Egypte. Na een algemene inleiding en een definitie van het concept ‘bed’, worden het gebruik en de religieuze betekenis van dit meubelstuk besproken voor verschillende stadia van zijn lange geschiedenis. De nadruk zal vooral liggen op de funeraire sfeer, aangezien de meeste overgeleverde bedden afkomstig zijn uit graven. Daarnaast zal ook het gebruik van bedden in de dagelijkse praktijk worden besproken.

Lees meer
13 april 2021 | De wonderbaarlijke reizen van Alexine Tinne

13 april 2021 | De wonderbaarlijke reizen van Alexine Tinne

Spreker: Nicky van de Beek (Promovendus Universiteit van Mainz)

Alexandrine Pieternella Françoise Tinne (1835-1869) was de dochter en erfgenaam van een vermogende handelaar, woonachtig in het deftige Den Haag.
Alexine’s reislust en onbeperkte budget zou haar over de Nijl en door woestijnen tot diep in de moerassen van de Sudan leiden. Hierbij nam ze zonder scrupules haar moeder en onwillige tante op sleeptouw. Toeristische interesse nam al snel de vorm aan van een groots opgezette expeditie naar de witte plekken op de kaart van Afrika – met desastreuze gevolgen. Wat dreef Alexine Tinne? Wat betekenden haar reizen in een tijd dat Europese mannen op zoek waren naar de oorsprong van de Nijl, en de slavernij nog welig tierde? En wat draagt haar verhaal bij aan de geschiedenis en wetenschap?

Lees meer
14 maart 2021 | Lassoing for Offerings or Lassoing for Visitors?

14 maart 2021 | Lassoing for Offerings or Lassoing for Visitors?

Spreker: Inês Torres (Promovendus Universiteit van Havard)

In haar lezing neemt ze je mee naar de mastaba van Akhmerutnisut, hetgeen een monumentale afbeelding toont van de grafeigenaar die een touw vasthoudt, klaar om een ​​lasso te werpen. De actieve deelname van de grafeigenaar aan een lasso-scène is uniek in het iconografische programma van elitetombes uit de 5de Dynastie (ca. 2494-2345 v.Chr.). Om deze innovatieve decoratieve keuze te begrijpen, bespreekt zij de iconografie van de lasso in het Oude Rijk en de betekenis ervan in de elitegraven van dezelfde periode.

Lees meer
18 februari | Life in Ramesside Deir el-Medina

18 februari | Life in Ramesside Deir el-Medina

Spreker: Dr. Silvia Štubňová Nigrelli

Deir el-Medina is een bekende site gelegen op de Thebaanse westoever. Vroeger werd deze site bewoond door de werklieden en ambachtslieden die, tijdens het Nieuwe Rijk, de graven in de Vallei der Koningen en de Vallei der Koninginnen bouwden en versierden. We zullen verschillende aspecten van het leven van de schrijver Qenherkhepshef bekijken. Door de uniek grote hoeveelheid gevonden informatie over deze inwoner van Deir el-Medina krijgen we een glimp te zien van het leven en de persoonlijkheid van een oud Egyptisch individu.

Lees meer
23 januari 2021 | Stones and bones

23 januari 2021 | Stones and bones

Spreker: Dr. Jay Silverstein

De Steen van Rosetta bevat een van de beroemdste inscripties ter wereld. De tweetalige tekst die in de donkere granieten steen in drie verschillende schriften is gebeiteld, beschrijft gebeurtenissen die het lot van de wereld hebben gevormd. Het hellenistische Egypte stond aan de rand van de afgrond en het geslacht dat de wereld Cleopatra VII gaf, kwam bijna tot een einde. In de oude stad Thmouis (nu Tell Timai) bevestigen archeologische vondsten die gebeurtenissen en bieden ze een zeldzaam inzicht in de etnische en politieke spanningen die zich manifesteerden tijdens de Grote Opstand van 204–185 v.Chr. De gevolgen van de rebellie veranderden het Ptolemeïsche Egypte in een tijd die als een cruciaal keerpunt in de geschiedenis van de Klassieke Wereld wordt beschouwd.

Lees meer
19 december 2020 | Donateursdag

19 december 2020 | Donateursdag

Op zaterdag 19 december staat de jaarlijkse donateursdag van Huis van Horus op de planning. In verband met de huidige Coronamaatregelen zal de donateursdag dit jaar voor het eerst online plaatsvinden. Wij gebruiken hiervoor het online platform Zoom. De donateursdag zal beginnen om 13.00 uur en zal duren tot 15.45 uur.

Wat kunt u verwachten tijdens de donateursdag? Speciaal voor onze donateurs zullen twee egyptologen een lezing geven. Natuurlijk zal ook de nieuwe Ta-Mery gepresenteerd worden: hét Nederlandstalig magazine over het Oude Egypte. Iedere donateur zal een exemplaar toegestuurd krijgen.

Lees meer
9 november | Farao Nefertiti: feit of fabel?

9 november | Farao Nefertiti: feit of fabel?

Spreker: Dr. Athena van der Perre

Tijdens deze lezing gaat egyptologe Athena van der Perre in op de recente ontwikkelingen in het onderzoek naar de bekende koningin Nefertiti en weerlegt ze een aantal van de gangbare theorieën over haar leven en dood.

Lees meer
18 oktober | Workshop Egyptisch Tekenen

18 oktober | Workshop Egyptisch Tekenen

Docent: Emmely Koornstra MA

Tijdens deze workshop leert u over het tekenproces van Egyptische figuren en het gebruik van rasters en hulplijnen. Speciale aandacht in deze workshop krijgt het gebruik van rasters en hoe deze werden toegepast in de verschillende periodes van de Egyptische geschiedenis om een groot scala aan figuren te tekenen.

Lees meer
27 augustus | De piramide van Cestius in epigrafische manuscripten en oude boekdrukken

27 augustus | De piramide van Cestius in epigrafische manuscripten en oude boekdrukken

Spreker: Paloma Pérez Galván (Promovendus Universiteit van Warwick)

In deze lezing wordt ingegaan op de wijze waarop humanisten in de 16e eeuw inscripties en hun monumenten vastlegde in hun syllogai (notitieboek voor schetsen en inscripties). Hiervoor wordt als case-study de piramide van Cestius in Rome bekeken. Hoe werd de piramide in verschillende epigrafische corpora (zowel manuscripten als print) afgebeeld? Paloma bespreekt de verschillende moeilijkheden die wetenschappers tegenkwamen bij het transcriberen van de inscripties van de piramide, en hoe ze deze oplosten (of probeerden op te lossen). Ook wordt er gekeken naar de wijze waarop driedimensionale monumenten als de piramide van Cestius werden afgebeeld in oude boekdrukken en hoe men dacht over de piramide als een Klassiek monument.

Lees meer