Over ons

Stichting Huis van Horus is een organisatie voor egyptologie in Nederland en Vlaanderen. Met het batig saldo uit lezingen, cursussen, seminars en reizen worden jaarlijks Egyptologische en archeologische projecten gesteund. Sinds de oprichting in 2007 heeft Huis van Horus al meer dan € 32.650 kunnen doneren.

Huis van Horus biedt cursussen en seminars aan over het oude Egypte. Onze docenten zijn specialisten op het gebied van de Oudegyptische taal, kunst en cultuur. Tot onze kernactiviteiten behoren ook excursies en reizen. Zo neemt Huis van Horus u mee naar Egyptische collecties in Europa en op reis naar Egypte.

Huis van Horus organiseert maandelijks lezingen, die zowel online als op de Universiteit Leiden en in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden plaatsvinden. De lezingen worden verzorgd door egyptologen en omvatten onderwerpen vanaf de Predynastische periode tot de moderne tijd.

 

Stichting Huis van Horus is aangemerkt als een culturele ANBI.
Als zodanig ontvangen de bestuursleden en de Raad van Toezicht geen beloning voor hun werkzaamheden. Zij hebben wel recht op vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun functie gemaakte kosten en vacatiegelden.

Overeenkomstig de publicatieplicht treft u hier de meest recente jaarverslagen en de statuten aan:

Jaarverslag 2023
Jaarverslag 2022
Jaarverslag 2021

Statuten

Bestuur

Het bestuur van Huis van Horus wordt gevormd door:

  • Vibeke Berens MA (voorzitter)
  • Maud Slingenberg MA (secretaris)
  • Hermien Lohrber (penningmeester)
  • Nicky van de Beek MA
  • Yagmur Koyuncu BA
  • Lauren van Kruijssen BA

Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht wordt gevormd door:

  • voorzitter: dr. Daniel Soliman (conservator Egypte Rijksmuseum van Oudheden, Leiden)
  • secretaris: dr. Athena Van der Perre (postdoctoraal onderzoeker, KU Leuven)
  • lid: dr. Wouter Claes (coördinator wetenschappelijke bibliotheek en archieven van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis)
Vibeke Berens

Vibeke Berens

Voorzitter

Vibeke Berens studeerde westerse kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, waarna zij koos voor een focus op Egyptische kunst en architectuur tijdens haar studie egyptologie aan de Universiteit Leiden. Binnen de archeologie deed zij ervaring op als teamlid van het South Asasif Conservation Project (Luxor) en Mapping the Via Appia (Rome). Haar museale liefde komt tot uiting in haar werkervaring bij de Vereniging Rembrandt en verschillende museale instellingen. Momenteel neemt zij deel aan het Postgraduate Certificate Program in Art Crime and Cultural Heritage Protection van de Association for Research into Crimes Against Art (ARCA) in Amelia, Italië. Vibeke is sinds 2019 bestuurslid en sinds 2024 voorzitter van Huis van Horus. Tevens verzorgt zij de hoofdredactie van de Ta-Mery.

 
Maud Slingenberg

Maud Slingenberg

Secretaris

Maud Slingenberg heeft egyptologie (Universiteit Leiden) en marketing (MBA, Universiteit van Amsterdam) gestudeerd. Zij is geïnteresseerd in Ouderijks mastaba’s, epigrafie en Museologie, wat resulteerde in een traineeship bij The Metropolitan Museum of Art. Maud is momenteel werkzaam als registrar tentoonstellingen in Museum Voorlinden. Daarnaast werkt zij aan de publicatie van het archief van prof. dr. Peter Munro.

Hermien Lohrber

Hermien Lohrber

Penningmeester

Geboren op een koude winterdag in januari 1954 bracht Hermien Lohrber haar jeugd door in Weesp en Amsterdam. Op school was zij het meest geboeid door het vak geschiedenis en luisterde zij gretig naar alle verhalen over lang vervlogen tijden. Ooit hoopte zij al die mooie landen, in het bijzonder Egypte, te ontdekken. Eindelijk werd in december 2001 haar droom werkelijkheid en maakte Hermien haar eerste rondreis door Egypte. Na een zelf samengestelde reis in het daaropvolgende jaar was haar liefde voor Egypte onverbrekelijk. Inmiddels is het bijna twintig jaar later en heeft Hermien menig reis naar het geliefde land gemaakt, waarbij zij altijd eindigt in Luxor.

Nicky van de Beek

Nicky van de Beek

Bestuurslid

Nicky van de Beek heeft egyptologie en archeologie gestudeerd aan de Universiteit Leiden en doet momenteel een promotie-onderzoek aan de Universiteit Mainz over het Oudegyptische landschap en klimaatverandering. Haar grote liefdes zijn de Ouderijks mastaba’s, maar eigenlijk alle gedecoreerde privégraven van Memphis tot Aswan. Daarnaast is ze geïnteresseerd in digitale Egyptologie en de geschiedenis van de Egyptologie (met name de rol van vrouwen daarin). Ze geeft graag lezingen, schrijft, blogt en begeleidt reizen voor Huis van Horus.

Yagmur Koyuncu

Yagmur Koyuncu

Bestuurslid

Yagmur Koyuncu studeert egyptologie aan KU Leuven in Vlaanderen. Zij vindt vooral de evolutie van egyptologie als wetenschap belangrijk en wenst een actieve rol te spelen in de verdere dekolonisatie ervan. In de toekomst hoopt Yagmur professor te worden in dit domein.

Lauren van Kruijssen

Lauren van Kruijssen

Bestuurslid

Lauren van Kruijssen zit in het eerste jaar van de Onderzoeksmaster Egyptologie aan de Universiteit Leiden. Tijdens haar studie is ze geïntrigeerd geraakt door het Dodenboek en andere religieuze teksten. Naast haar studie is Lauren medeoprichter van de commissie HEKA bij Pleyte, de studievereniging van Oude Nabije Oosten-studies. HEKA verzorgt lezingen gericht op het vergroten van academische kennis en geeft studenten gelegenheid een specialistisch netwerk op te bouwen.