Over ons

Stichting Huis van Horus is een organisatie voor Egyptologie in Nederland en Vlaanderen. Met het batig saldo uit lezingen, cursussen, seminars en reizen worden jaarlijks Egyptologische en archeologische projecten gesteund. Sinds de oprichting in 2007 heeft Huis van Horus al meer dan € 20.000 kunnen doneren.

Huis van Horus biedt op diverse locaties in Nederland cursussen en seminars aan over het Oude Egypte, zowel in eigen beheer als voor HOVO-instellingen. Onze docenten zijn specialisten op het gebied van de Oudegyptische taal, kunst en cultuur. Tot onze kernactiviteiten behoren ook excursies en reizen. Zo neemt Huis van Horus u mee naar Egyptische collecties in Europa en op reis naar Egypte.

Huis van Horus organiseert maandelijks lezingen. Deze vinden plaats in Leiden (Rijksmuseum van Oudheden, Universiteit Leiden), Den Haag (Huis van het Boek) en Amsterdam (Allard Pierson). De lezingen worden verzorgd door Egyptologen en omvatten onderwerpen vanaf de Predynastische periode tot de moderne tijd.

Stichting Huis van Horus is aangemerkt als een culturele ANBI.
Overeenkomstig de publicatieplicht treft u hier de meest recente jaarverslagen aan:

Jaarverslag HvH 2019
Jaarverslag HvH 2020

Bestuur

Het Bestuur van Huis van Horus wordt gevormd door:

  • Esther Monteiro-Snepvangers-de Groot MA (voorzitter)
  • Maud Slingenberg MA (secretaris)
  • Hermien Lohrber (penningmeester)
  • Vibeke Berens MA
  • Lauren van Kruijssen BA

Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht wordt gevormd door:

  • voorzitter & secretaris: dr. Daniel Soliman (conservator Egypte, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden)
  • lid: dr. Wouter Claes (coördinator wetenschappelijke bibliotheek en archieven van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis)
  • lid: dr. Athena Van der Perre (postdoctoraal onderzoeker, KU Leuven)
Esther Monteiro Snepvangers – de Groot

Esther Monteiro Snepvangers – de Groot

Voorzitter

Esther Monteiro Snepvangers – de Groot is sinds 2016 bestuurslid van Huis van Horus, en van 2017 – 2020 tevens secretaris. Ze studeerde van 2009 t/m 2013 egyptologie aan de Universiteit Leiden (2012 BA, 2013 MA). Tijdens haar studie heeft ze zich vooral verdiept in het Nieuwe Rijk en studeerde af met een masterscriptie over de Hathor cultus in Deir el-Medina. Tijdens een tweede master, Book and Digital Media Studies, ontwikkelde ze een passie voor verslagen van vroege reizigers in Egypte. Personen als Johann Michael Wansleben, Amelia Edwards en Cornelis de Bruijn zijn geliefde onderwerpen van onderzoek. Na te hebben gewerkt bij Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, werkt ze nu bij Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO) als beheerder van het e-depot. 

Maud Slingenberg

Maud Slingenberg

Secretaris

Maud Slingenberg heeft egyptologie (Universiteit van Leiden) en marketing (MBA, Universiteit van Amsterdam) gestudeerd. Zij is geïnteresseerd in Ouderijks mastaba’s, epigrafie en Museologie, hetgeen het laatste resulteerde in een traineeship bij The Metropolitan Museum of Art. Naast actief te zijn bij opgravingen werkt ze momenteel aan de publicatie van het archief van Prof. Peter Munro.

Hermien Lohrber

Hermien Lohrber

Penningmeester

Geboren op een koude winterdag in Januari 1954 heb ik mijn jeugd doorgebracht in Weesp en Amsterdam. Op school was ik het meest geboeid door het vak geschiedenis en luisterde gretig naar alle verhalen over lang vervlogen tijden. Ooit hoopte ik al die mooie landen, in het bijzonder Egypte, te ontdekken.

Eindelijk werd in December 2001 mijn droom werkelijkheid en maakte ik mijn eerste (rond)reis door Egypte. Het jaar daarop ben ik samen met een vriendin terug gegaan op een reis die we zelf hebben samengesteld en vanaf die reis was mijn liefde voor Egypte onverbrekelijk. Inmiddels is het bijna twintig jaar later en heb ik menig reis naar het geliefde land gemaakt waarbij ik altijd eindig in Luxor.

Vibeke Berens

Vibeke Berens

Bestuurslid

Vibeke Berens studeerde kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit (2013 BA), waarna zij koos voor een focus op Egyptische kunst en architectuur tijdens haar studie egyptologie aan de Universiteit Leiden (2016 MA). Voor haar masterscriptie deed zij onderzoek naar de ontwikkeling van composietdieren in de Egyptische materiële cultuur. Binnen de archeologie deed zij ervaring op als teamlid van het South Asasif Conservation Project (Luxor) en Mapping the Via Appia (Rome). Momenteel ondersteunt Vibeke de directie van Vereniging Rembrandt met subsidieaanvragen van Nederlandse musea voor aankopen, onderzoek en restauraties. In haar vrije tijd is ze als bestuurslid betrokken bij verschillende culturele instanties. 

Lauren van Kruijssen

Lauren van Kruijssen

Bestuurslid

Lauren van Kruijssen is derdejaars bachelorstudent Egyptologie aan de Universiteit Leiden. Aankomend collegejaar zal ze haar vrije keuzeruimte opvullen met vakken Assyriologie. Tijdens haar studie is ze geïntrigeerd geraakt door het Dodenboek en andere religieuze teksten. Naast haar studie is Lauren medeoprichter van de commissie HEKA bij Pleyte, de studievereniging van Oude Nabije Oosten-studies. HEKA verzorgt lezingen gericht op het vergroten van academische kennis en geeft studenten gelegenheid een specialistisch netwerk op te bouwen.