Soort evenement
Donateursdag
Docent(en)
Esther Monteiro Snepvangers - de Groot
Datum
11 december 2021
Tijd
13.00 - 16.15
Locatie
Online (Zoom)
Prijs
Gratis voor donateurs
€ 5,- voor niet-donateurs

De donateursdag op zaterdag 11 december is door de huidige coronamaatregelen omgezet naar een online event. Het belooft een leuke en leerzame middag te worden met lezingen van Eva Cornelisse (MA) en Wouter Claes.

Wat kunt u zoal verwachten tijdens de donateursdag? Speciaal voor onze donateurs zullen twee egyptologen een lezing geven. Natuurlijk zal ook de nieuwe Ta-Mery gepresenteerd worden: hét Nederlandstalig magazine over het Oude Egypte. Iedere donateur ontvangt in december een exemplaar van het magazine op de deurmat. Ook zal er een vooruitblik komen op de activiteiten die op de planning staan in het nieuwe jaar

Om de dag nog leuker te maken, is er net als vorig jaar de mogelijkheid om mee te doen aan een loterij. Door een lootje van €2,50 te kopen, maakt u kans op mooie prijzen! Bent u geïnteresseerd in één of meerdere lootjes: stuur ons dan een mailtje via info@huisvanhorus.nl

Dit jaar zal de donateursdag ook toegankelijk zijn voor geïnteresseerde niet-donateurs. Voor €5,- kunnen zij deelnemem aan deze dag.

Hieronder kunt u informatie vinden over de lezingen:
Eva Cornelisse, MA: ‘Europese aciviteiten in Sheikh Abd el-Qurna aan het begin van de 19e eeuw’

Het gebied rond het dorp Sheikh Abd el-Qurna, gelegen op de westelijke oever van de Nijl in Luxor, was zo’n 200 jaar geleden het toneel van activiteiten die wij ons nu niet meer zouden kunnen voorstellen. Na de veldtocht van Napoleon was in Europa de interesse in het oude Egypte sterk toegenomen, met name door de publicatie van de ‘Descriptions de l’Égypt’. De machtsovername door pasha Mohammed Ali leidde tot een situatie van relatieve rust in het land, waardoor een groeiende stroom Europeanen de weg vond naar Egypte. Kunstenaars en reizigers, verzamelaars en handelaars, velen kwamen terecht in Qurna, waar nog veel te ontdekken viel. Het was een tijd van ongekende mogelijkheden, er waren nog geen regels of beperkingen en Egyptische oudheden werden in grote getale naar Europa verscheept. Wie waren deze mensen, dikwijls markante persoonlijkheden- met bijbehorende anecdotes- en hoe gingen zij te werk? Van graven als verblijfplaats tot mummiekisten als brandhout, deze lezing geeft een boeiend inkijkje in hoe het er aan toe ging in het Qurna in de tijd van de pioniers van de egyptologie.

Wouter Claes‘Egypte door een Belgische lens: Jean Capart en de collectie historische foto’s van de KMKG’

In de beroemde egyptologische bibliotheek van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) in Brussel wordt naast een grote collectie boeken en tijdschriften ook een bijzondere fotocollectie bewaard. Zij werd aangelegd onder het initiatief van Jean Capart (1877–1947), de grondlegger van de egyptologie in België, en bestaat uit meer dan 7000 fotografische glasnegatieven. In deze lezing nemen we een kijkje in deze unieke collectie en ontdekken we hoe deze foto’s een uitzonderlijke kijk bieden op de opkomst en het belang van de egyptologie in België en daarbuiten in de eerste helft van de 20ste eeuw.