Soort evenement
Online lezing
Docent(en)
Roderick Geerts (Promovendus/gast Universiteit leiden)
Datum
13 augustus 2020
Tijd
19:30-20:30
Locatie
Prijs
Gratis voor donateurs
€ 5,- voor niet-donateurs

De oude Egyptenaren waren geweldige handelaren. Ze ruilden goud, papyrus, linnen en graan voor kostbare materialen als ebbenhout, ijzer, ivoor en lapis lazuli. Schepen voeren de Nijl op en af ​​en brachten goederen naar verschillende havens, zo ook naar de Grieks-Romeinse havenstad Berenike. Vanuit deze stad aan de Rode Zeekust voeren schepen naar het Arabisch schiereiland, Midden-Afrika en Indië. Deze handelsroutes zorgden ervoor dat de Ptolemeïsche farao’s en Romeinse keizers over allerlei luxegoederen konden beschikken.

Hoewel Berenike nooit is uitgegroeid tot een havenstad van de omvang van Alexandrië, duidt het vondstmateriaal van de ooit zo levendige stad op een kosmopolitisch karakter. Sinds het midden van de jaren ’90 wordt in Berenike archeologisch onderzoek gedaan. De laatste vijf jaar richt een deels Nederlands team zich op het onderzoek naar de tempel gewijd aan Isis, waar in de 19e eeuw de eerste herontdekkers van Berenike al groeven naar schatten uit verleden. Zij hebben hun sporen duidelijk achtergelaten. Gelukkig is er nog genoeg intact om gedegen archeologisch onderzoek uit te voeren.

Het onderzoek biedt niet alleen een inkijkje in de Isiscultus, maar ook in het gebruik en hergebruik van een tempelgebouw. Vele inscripties en beelden laten sporen uit het verleden zien, maar ook een sterk veranderende tempel die niet alleen maar aan Isis gewijd was. In deze lezing neemt Roderick Geerts u mee terug in de tijd naar deze bruisende havenstad aan de Rode Zee!

Over de spreker

Roderick Geerts is promovendus aan de faculteit Archeologie en bestudeert het fenomeen romanisering in de Lage Landen. Hij heeft meerdere seizoenen meegegraven in Berenike en er zijn verscheidene publicaties van zijn hand verschenen over de oude havenstad.