Soort evenement
Online Lezing
Docent(en)
Inês Torres Ph.D.
Datum
14 maart 2021
Tijd
16:00 - 17:00 uur
Locatie
Prijs
Gratis voor donateurs en studenten
€ 5,- voor niet-donateurs

Studenten kunnen voor aanmelding een e-mail sturen naar info@huisvanhorus.nl

Voertaal: Engels

Lassoing for Offerings or Lassoing for Visitors? Analyzing a Unique Lassoing Scene from the Mastaba of Akhmerutnisut at Giza (G 2184)

In Torres haar lezing neemt ze je mee naar de mastaba van Akhmerutnisut, hetgeen een monumentale afbeelding toont van de grafeigenaar die een touw vasthoudt, klaar om een ​​lasso te werpen. De actieve deelname van de grafeigenaar aan een lasso-scène is uniek in het iconografische programma van elitetombes uit de 5de Dynastie (ca. 2494-2345 v.Chr.). De locatie van deze scène binnen de mastaba is ook ongeëvenaard: geplaatst aan de rechterkant (westkant) is het de eerste scène die bezoekers zien als ze de mastaba binnenkomen. Om deze innovatieve decoratieve keuze te begrijpen, bespreekt zij de iconografie van de lasso in het Oude Rijk en de betekenis ervan in de elitegraven van dezelfde periode. Daarbij analyseert ze Akhmerutnisuts lasso-scène vanuit het analytische kader van monumentaliteit, identiteit en keuzevrijheid (agency).

Inês Torres is een Ph.D. kandidaat Egyptologie aan de Universiteit van Harvard, waar zij in mei 2021 zal afstuderen. Ze behaalde haar Bachelor in Archeologie aan de Universiteit van Lissabon en een M.Phil. in Egyptologie van de Universiteit van Oxford. Haar promotieonderzoek heeft tot doel de relatie te begrijpen tussen het monument (het graf), de opdrachtgever van het monument (de grafeigenaar) en de mensen die de ruimte hebben ervaren (de grafbezoekers) tijdens het Oude Rijk. Daartoe heeft Inês een uitgebreide studie uitgevoerd naar de 5de Dynastie mastaba van de ambtenaar Akhmerutnisut (G 2184), gelegen op de westelijke begraafplaats van Gizeh. De mastaba van Akhmerutnisut is de belangrijkste case study voor haar analyse van privé graven als sociale ruimtes in het late Oude Rijk.

Aanmeldingen zijn gesloten.