Soort evenement
Online lezing
Docent(en)
Nicky van de Beek (PhD)
Datum
13 april 2021
Tijd
19:30 - 20:30 uur
Locatie
Prijs
De inschrijving voor de lezing is gesloten.

Alexandrine Pieternella Françoise Tinne (1835-1869) was de dochter en erfgenaam van een vermogende handelaar, woonachtig in het deftige Den Haag. Naast haar passie voor fotografie hield ze er een voor die tijd ongebruikelijke reislust op na. Na de obligatoire winters in Italië en een hachelijke reis naar Scandinavië doet een griep in de Alpen haar uitwijken naar warmere oorden. Ze scheept in op een boot met bestemming Alexandrië, Egypte – een reis die de loop van haar leven zou bepalen.

Alexine’s reislust en onbeperkte budget zou haar over de Nijl en door woestijnen tot diep in de moerassen van de Sudan leiden. Hierbij nam ze zonder scrupules haar moeder en onwillige tante op sleeptouw. Toeristische interesse nam al snel de vorm aan van een groots opgezette expeditie naar de witte plekken op de kaart van Afrika – met desastreuze gevolgen. Wat dreef Alexine Tinne? Wat betekenden haar reizen in een tijd dat Europese mannen op zoek waren naar de oorsprong van de Nijl, en de slavernij nog welig tierde? En wat draagt haar verhaal bij aan de geschiedenis en wetenschap?

Nicky van de Beek is PhD-student aan de Johannes Gutenberg-Universiteit in Mainz, waar ze de weergave van landschap bestudeert in Oudegyptische gedecoreerde graven. Daarnaast is ze geïnteresseerd in de geschiedenis van de Egyptologie en vroege (vrouwelijke) reizigers naar Egypte en Noord-Afrika.