Cursus
dr. Nico Staring (postdoctoraal onderzoeker van het F.R.S.–FNRS / Universiteit van Luik)
Vrijdag 22 september (RMO) | vrijdag 13 oktober (Zoom) | vrijdag 27 oktober (RMO)
14:00 – 16:30 uur
Rijksmuseum van Oudheden + Zoom
€ 64- voor donateurs
€ 80,- voor niet-donateurs
Cursus Hiërogliefen lezen: de stèle van Hatiay (RMO AP 12)
Dit najaar begint het Huis van Horus met een nieuwe hiërogliefencursus. Na de introductie tot het Middel-Egyptisch gaan we nu over tot het lezen van originele teksten. Die teksten bevinden zich op
objecten in het Leidse Rijksmuseum van Oudheden (RMO). De Leidse collectie biedt een grote variëteit aan tekstgenres uit het oude Egypte. Museumbezoekers bekijken deze tekstdragers, maar staan zelden stil bij de inhoud van die teksten. Deze cursus brengt daar verandering in.
In deze cursus lezen we (een selectie van) de hiëroglifische tekst op de stèle van Hatiay in het RMO. Deze stèle komt zeer waarschijnlijk uit Abydos en dateert uit de late 18e dynastie. De carrière van Hatiay, ook wel bekend als Oeserhat, is goed gedocumenteerd. In zijn functie van opzichter van de koninklijke werken bezat hij een woonhuis in Achetaton (Amarna), de hoofdstad van koning Achnaton. In Sakkara staat hij afgebeeld in het graf van Maya, de opzichter van het schathuis in de tijd van Toetanchamon. Op de stèle in het RMO draagt hij de titel van opperbeeldhouwer van de koning. In zijn autobiografie vertelt Hatiay dat hij in die hoedanigheid verantwoordelijk was voor de productie van nieuwe godenbeelden. In de nasleep van de Amarnaperiode was er vanzelfsprekend vraag naar nieuwe tempelbeelden. In opdracht van Maya voldeed Hatiay aan die vraag.
Deze cursus beslaat drie lessen: twee bijeenkomsten in het RMO en één bijeenkomst via Zoom. Tijdens de eerste les worden het object en de tekst geïntroduceerd.
We bekijken de stèle in de museumopstelling, bespreken de historische en vermoedelijke ruimtelijke context, en maken kennis met de eigenaar van de stèle, de opperbeeldhouwer Hatiay.
Vervolgens verleggen we de focus op de tekst. Cursisten gaan vervolgens individueel aan de slag met het vertalen van een selectie van de stèletekst. De virtuele bijeenkomst biedt de mogelijkheid tot het stellen van vragen over de tekst en het bespreken van eventuele moeilijkheden bij het vertalen. Tijdens de derde les wordt de tekstvertaling klassikaal besproken.
Voor deelname aan deze cursus is kennis van de grammatica Middel-Egyptisch vereist.
Docent: dr. Nico Staring (postdoctoraal onderzoeker van het F.R.S.–FNRS / Universiteit van Luik)
Data: vrijdag 22 september (RMO), vrijdag 13 oktober (Zoom) en vrijdag 27 oktober (RMO).
Tijd: 14:00 – 16:30u.