Soort evenementMuseumcollege
Docent(en)dr. Nico Staring
Datum15 september 2019
Tijd10.30 - 16.00 uur
LocatieRijksmuseum van Oudheden, Leiden (Caesarzaal)
Prijs€ 60,- voor donateurs
€ 75,- voor niet-donateurs

Prijs is exclusief toegang tot het museum

Het Egyptische Nieuwe Rijk (ca. 1539-1078 v.Chr.) was een ware bloeiperiode in de faraonische geschiedenis. De vele honderden fraai gedecoreerde graven van koningen en de elite bieden ons een unieke inkijk in de Egyptische samenleving. De grafdecoratie vormt zo een van de belangrijkste bronnen waarover egyptologen beschikken. Velen van u zullen bekend zijn met de kleurrijk beschilderde graven in Thebe, in de Vallei der Koningen en de rotsgraven voor de elite op de westoever. Minder bekend zijn de met reliëfdecoratie versierde “tempel-graven” in Sakkara bij Memphis. Toch was Sakkara in het Nieuwe Rijk de meest vooraanstaande begraafplaats van Egypte. De hoogste ambtenaren bouwden hier hun graven: ware monumenten die in vele opzichten de tempels van koningen en goden imiteerden. Het grootste deel van de uitgestrekte Memphitische begraafplaats bevindt zich tegenwoordig in museumcollecties. Eén van de voornaamste collecties is die van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden: de locatie van het museumcollege!

In het 1-daagse museumcollege Egyptische reliëfdecoratie worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Grafreliëfs in context
  • Grafontwikkeling
  • Vergelijk: Sakkara, Thebe, Abydos, El Kab
  • Stijl en iconografie
  • Reconstrueren van graven aan de hand van losse fragmenten

In deze cursus wordt u ook zelf aan het werk gezet. Dat betekent: reliëfs dateren, fragmenten puzzelen en meedenken over actuele vraagstukken!

Docent dr. Nico Staring werkt als wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek richt zich op de Nieuwerijks begraafplaats in Sakkara, de voornaamste elite-begraafplaats van de Oudegyptische hoofdstad Memphis. Over dat onderwerp schreef hij vele wetenschappelijke artikelen. Op dit moment leidt Staring een project dat tot doel heeft het grootste corpus van Nieuwe Rijks reliëfs uit de Memphitische begraafplaats te publiceren. Het materiaal dat ten grondslag ligt aan die studie vormt ook de basis voor het museumcollege Egyptische reliëfdecoratie. Dat betekent dat u veel ongepubliceerde grafreliëfs te zien krijgt: een unieke mogelijkheid!

Benieuwd naar deze cursus en meer weten over het onderwerp? Lees dan alvast het artikel dat Staring schreef over de herontdekking van het graf van Ry uit de tijd van Toetanchamon-Horemheb.

NB: De prijs voor deze cursus in exclusief toegang tot het museum. Voor deelname is het aanschaffen van een entreekaartje tot het museum noodzakelijk.