Soort evenement
Museumcollege
Docent(en)
dr. Nico Staring
Datum
woensdag 12 december 2018
Tijd
10.30 - 16.00 uur
Locatie
Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
Prijs
€ 55,- voor donateurs
€ 70,- voor niet-donateurs

Museum-seminar bij de tentoonstelling Goden van Egypte, vanaf 12 oktober 2018 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
Het seminar bestaat uit twee onderdelen:

1. In de ochtend krijgt u een college over het thema van de tentoonstelling, en worden de belangrijkste objecten in detail besproken;

2. In de middag krijgt u een uitgebreide rondleiding over de tentoonstelling Goden van Egypte

Goden-verering in het Oude Egypte nam monumentale vormen aan. Denk bijvoorbeeld aan de indrukwekkende tempels van Luxor en Karnak. De Oude Egyptenaren hadden ontelbaar veel goden, en voor iedere god was er wel een heiligdom. Terwijl de priesters zich bezig hielden met de verering van de staatsgoden, en daarmee de kosmische orde in stand hielden, vereerden “gewone” mensen hun persoonlijke goden in huis. De publieke manifestatie van goden-verering komt tot uitdrukking in processies en pelgrimages, en die verering heeft ook z’n weerslag op de materiële cultuur: stèles, amuletten, godenbeelden, etc.

In dit college wordt de Oudegyptische godenwereld op begrijpelijke wijze geïntroduceerd. Hoe stelden de Egyptenaren de schepping voor? Welke goden waren er nu eigenlijk? En wist u dat sommige goden konden worden samengevoegd om zo een nog krachtiger god te vormen? Dodenboeken waren een “toegangsbewijs” tot en “routekaart” naar de door goden bewoonde onderwereld.