Soort evenement
Lezing
Docent(en)
Dr. Stan Hendrickx (KU Leuven)
Datum
12 mei 2022
Tijd
19.30 - 20.30
Locatie
Online (Zoom)
Prijs
€ 2,50 voor donateurs
€ 5,- voor niet-donateurs

Gratis voor studenten (graag bewijs van inschrijving sturen naar info@huisvanhorus.nl)

De valk is zonder twijfel één van de belangrijkste symbolen van het koningschap in het Oude Egypte, maar rond de predynastische herkomst ervan bestaan nog steeds veel vragen. De vogel komt niet vaak voor in de predynastische iconografie en is volledig afwezig op beschilderd aardewerk dat bekend staat als White Cross-lined (Naqada I-IIA) en Decorated (Naqada IIC-D). Zeldzame voorbeelden van andere objecten zijn vooral afkomstig uit Hierakonpolis, waar opgravingen onder leiding van Renée Friedman vondsten hebben opgeleverd die ons meer leren over de oorsprong van afbeeldingen van valken.

Vanaf het einde van de Naqada II periode verandert het beeld totaal. De valk wordt gedurende de Naqada III periode bijzonder populair voor beeldjes, hangers en andere objecten. De populariteit van de vogel houdt aan in de Dynastische periode, waarbij vooral de combinatie met de serekh en koningsnamen opvalt. Deze elementen lijken in oorsprong onafhankelijk, maar worden met elkaar in verband gebracht vlak voor het begin van de 1e dynastie.

In deze lezing zal Stan Hendrickx een overzicht geven van de documentatie die van de valk voorhanden is, gezien binnen de context van het ontstaan van de Egyptische staat.