Donateursdag
Luna Beerden & Daniel Soliman (RMO)
Zaterdag 14 december 2024
12:30 - 16:30 uur
Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
Gratis voor donateurs
€ 5,- voor niet-donateurs
Op zaterdag 14 december staat de jaarlijkse donateursdag van Huis van Horus op de planning.
We ontvangen onze donateurs graag vanaf 12.30 uur in het Rijksmuseum van Oudheden. Het programma start om 13.00 en duurt tot 16.30 uur.
Wat kunt u verwachten? Speciaal voor onze donateurs zullen twee egyptologen een lezing geven. Natuurlijk zal ook de nieuwe Ta-Mery gepresenteerd worden: hét Nederlandstalig magazine over het oude Egypte. Iedere aanwezige donateur kan gelijk een mooi exemplaar mee naar huis nemen.
De eerste lezing zal gegeven worden door Luna Beerden (Research Master of Science, Archeologie, Universiteit Leiden):
‘Oud-Egyptisch Kannibalisme en Gipsmodellen: Mummificatie vóór het Nieuwe Rijk’
Traditioneel wordt mummificatie in het Oude Egypte sterk gelinkt aan funeraire praktijken typerend vanaf het Nieuwe Rijk, waarbij voorstellingen in de populaire cultuur zich sterk baseren op de goed bewaarde menselijke resten uit deze latere perioden. Minder is geweten over de mummificatie-praktijken van het Predynasticum tot en met de Tweede Tussenperiode, maar het bestaan van een goed gevestigd ritueel in het Nieuwe Rijk, een ware “mummificatie-industrie”, suggereert een veel oudere traditie. Alhoewel velen het gebrek aan kennis linken aan een tekort aan gemummificeerde resten uit deze vroege perioden, wordt dit door veranderende praktijken binnen het archeologische denkkader recentelijk in vraag gesteld. In het bijzonder, het (her-)definiëren van de terminologie omtrent mummificatie en het gebruik van archeothanatologische benaderingen en (indirecte)archeologische indicatoren voor funeraire gebruiken leveren veelbelovende resultaten op. Niet alleen blijkt het aantal mummies van veel grotere getale te zijn dan oorspronkelijk gedacht, met méér dan honderd Oude Rijks-mummies vastgesteld door uitgebreid literatuuronderzoek, maar de technieken die gebruikt zijn ter analyse van deze menselijke resten vertonen een duidelijke bias. Een beter begrip van zowel de onderzoeks- als preservatiebias, en de analytische technieken die ter beschikking staan, kan bijdragen aan meer gerichte analyses in de toekomst, die onze kennis van vroege mummificatie in het Oude Egypte sterk kunnen vergroten.
De tweede lezing zal gegeven worden door Daniel Soliman (Conservator Rijksmuseum van Oudheden):
Te zijner tijd: tijdsbeleving en tijdsnotatie in Ramessidisch Deir el-Medina
Zoals zo vaak bieden de teksten die zijn teruggevonden uit de gemeenschap van koninklijke necropolisarbeiders in Deir el-Medina interessante mogelijkheden voor een case-study: hoe werd tijd beleefd in de Ramessidische periode (ca. 1292-1077 v.Chr.)? Administratieve hiëratische teksten uit het dorpje tonen aan hoe tijd werd bijgehouden aan de hand van koninklijke regeringsjaren, seizoenen, maanden, en dagen. De necropolisarbeiders kenden een werkweek van acht dagen en hadden een weekend van twee dagen. Dat klinkt vrij eenvoudig, maar toch zijn er nog genoeg vragen die we kunnen stellen over tijdsbeleving om dichter te komen bij het alledaagse leven van de necropolisarbeiders. Hoe waren hun werkdagen ingedeeld en gebruikten ze daarvoor soms een zonnewijzers, zoals het exemplaar uit hun hutjes in het Dal der Koningen doet vermoeden? Wat was de rol van jaarlijks terugkerende religieuze feesten in zowel tijdsbeleving als tijdsnotatie? En waren er andere cycli van invloed op tijdsbeleving en tijdsnotatie?
Hopelijk zien wij u 14 december!