Soort evenement
Reis
Docent(en)
Nicky van de Beek MA, Vibeke Berens MA
Datum
Woensdag 28 februari - zondag 10 maart 2024
Tijd
Locatie
Midden-Egypte
Prijs
Donateurs Huis van Horus: € 3.225,-
Niet-donateurs: € 3.385,-

Genoemde prijzen zijn op basis van een tweepersoonskamer; de toeslag voor een eenpersoonskamer is € 437,-

NB Dit arrangement is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. De reis omvat een intensief programma. Het is daarom essentieel dat deelnemers goed ter been zijn.

Roadtrip Authentiek Midden-Egypte

Na het succes van de themareis Thebaanse kunstenaars onderneemt Huis van Horus een nieuw avontuur naar het land van de farao’s! In het voorjaar van 2024 reizen wij af naar authentiek Midden-Egypte. Hieronder treft u het 12-daagse programma:

Reis van dag tot dag
Woensdag 28 februari
Het avontuur begint op Schiphol. ‘s Middags vliegt u met EgyptAir naar Cairo, waar we ‘s avonds zullen aankomen. De komende twee nachten brengen we door in Giza.

Donderdag 29 februari
Vanochtend staan de imposante monumenten van Sakkara en Dasjoer op het programma. In Sakkara vindt u de beroemde Trappenpiramide van Djoser, diverse Ouderijks mastaba’s en Nieuwerijks tempelgraven, terwijl u in Dasjoer kunt afdalen in de bijzondere Knikpiramide. Spierpijn verzekerd! ‘s Avonds geniet u tijdens het diner van een adembenemend uitzicht op de eeuwenoude piramiden van Giza.

Vrijdag 1 maart
We vertrekken uit Giza en rijden zuidwaarts naar de Fajoem. Hier bezoeken we de resten van de Grieks-Romeinse stad Karanis en de piramide van Amenemhat III bij Hawara. In de namiddag brengen wij een bezoek aan Wadi el-Hitan, een UNESCO-site waar miljoenen jaren oude walvisfossielen te bewonderen zijn. We overnachten in de Zowara Ecolodge, waar u zich onder een betoverende sterrenhemel in prehistorisch Egypte waant.

Zaterdag 2 maart
We zakken af naar Minya, de belangrijkste stad van Midden-Egypte. We brengen de dag door in de necropool van Beni Hassan, waar de gouverneurs uit het Middenrijk begraven liggen in imposante rotsgraven. Vanaf het plateau heeft u een prachtig uitzicht over het Nijldal. Kunt u alle landschapsthema’s terugvinden op de wanden van de graven? Niet ver hier vandaan bekijken we de enigmatische Speos Artemidos, de rotstempel gebouwd door Hatsjepsoet en gewijd aan de leeuwengodin Pachet.

Zondag 3 maart
Vandaag staat de verlaten stad Amarna op het programma. Toen koning Achnaton de Egyptische hoofdstad naar deze plek verplaatste aan het einde van de 18e dynastie had hij een uitgesproken visie. Dat gedachtegoed vinden we terug op de diverse hoogtepunten van deze site: de rotsgraven van de edelen met hun decoratie in Amarna-stijl, de grensstèle die uitkijkt over de woestijn, de paleizen en tempels voor de Aton en het koninklijke graf zelf. Dit wordt een avontuurlijke dag met enig klimwerk.

Maandag 4 maart
Oud-Egyptische steden bestonden altijd uit twee delen: de nederzetting van de levenden en die van de doden. Hermopolis Magna (het oude Chemenoe) was een cultuscentrum van de god Thoth waar resten te vinden zijn uit diverse periodes van de Egyptische geschiedenis. Ga mee op speurtocht en vind ze allemaal! Het nabijgelegen Tuna el-Gebel herbergt tombes uit de Grieks-Romeinse tijd, waaronder het graf van Petosiris met zijn bijzondere decoratiestijl. Op weg naar het zuiden bezoeken we de rotsnecropool van Meir, met tombes uit het Oude en Middenrijk.

Dinsdag 5 maart
In de ochtend bewonderen we oud-Egyptische artefacten in het Sohag National Museum, gevolgd door een bezoek aan de archeologische resten van Achmim. Beklim de duizend treden naar de rotsgraven van El-Hawawish en word beloond met een wirwar van gedecoreerde tombes, schachten, vleermuisgrotten en een fantastisch uitzicht over de Nijlvallei.

Woensdag 6 maart
Het avontuur gaat verder naar Abydos, de oudste cultusplaats van Egypte. Hier bevinden zich de tempel van Seti I en Ramses II en het Osireion, een heiligdom dat verbonden is met het ‘oerwater’ van de Nijl. Ook zullen we een bezoek brengen aan Beit Khallaf, een begraafplaats uit het vroege Oude Rijk, en de imposante 4700 jaar oude tichelstenen(!) omheiningsmuur van Shunet el-Zebib. Overnachting in Abydos.

Donderdag 7 maart
Onze pelgrimstocht eindigt in Luxor, maar niet voor we een bezoek hebben gebracht aan het tempelcomplex van Dendera. Vergaap u aan de Hathorzuilen, het astronomische plafond, zoek de afbeelding van Cleopatra en ontraadsel de mysterieën van Osiris. We verblijven de laatste twee nachten in Luxor, in het vertrouwde Nile Valley Hotel, waar Karin het zwembad vast heeft voorverwarmd en Hamada het heerlijke eten voor ons verzorgt. Voor wie wil sluiten we de dag af met een tocht per felucca-zeilboot op de Nijl.

Vrijdag 8 maart
Vandaag genieten we van alles wat Luxor te bieden heeft, en bezoeken we de edelengraven van Dra Abu el-Naga en de Qurna-tempel van Seti I. Sluit af met een kopje thee in de tuin van het huis van Howard Carter. Optioneel kunt u daarna op pad per paard of dromedaris over de westoever.

Zaterdag 9 maart
De ochtend is ter vrije besteding. Zweef tijdens een magische ballonvaart over de tempels en tombes van Luxor in het licht van de opkomende zon. Bezoek het Dal der Koningen met het graf van Toetanchamon, de dodentempel van Ramses III in Medinet Habu of bewonder metershoge papyruszuilen in het tempelcomplex van Karnak. Vervoer per fiets of taxi kan ter plaatse voor u geregeld worden. ‘s Middags vliegen we naar Cairo, waar we de laatste nacht zullen verblijven.

Zondag 10 maart
Het avontuur zit erop. In de ochtend vliegen we terug naar Amsterdam en nemen we afscheid van het reisgezelschap. Hopelijk terugkijkend op een enerverende reis met mooie herinneringen!

Gaat u mee op avontuur naar tempels en tombes in het Saharazand..?

Verzorging
Ga onbezorgd op reis. U verblijft op basis van volpension (logies, ontbijt, lunch en diner) in het Desert Moon in Giza, de Zowara Ecolodge in de Fajoem, het Horus Resort in Minya, het Lotus Hotel in Sohag, het House of Life in Abydos, het Nile Valley Hotel in Luxor en in het Novotel Cairo Airport.

Inbegrepen

 • Visum
 • Vluchten Amsterdam – Caïro en Luxor – Caïro – Amsterdam
 • Maaltijden
 • Entreegelden
 • Vervoer tijdens excursies
 • Overnachtingen in bovengenoemde (of soortgelijke) hotels
 • Reisbegeleiding door Nicky van de Beek MA en Vibeke Berens MA

Niet inbegrepen

 • Drankjes
 • Reisverzekering (verplicht af te sluiten)
 • Evt. annuleringsverzekering
 • Evt. vaccinaties
 • Fooien
 • Facultatieve excursies, te weten een rit te paard/per dromedaris, een feluccatocht en ballonvaart (interesse in optionele excursies kan ter plekke worden aangegeven)

NB Het reisprogramma is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Aanbetaling
Bij aanmelding voor de Egypte reis vragen wij u om een eerste termijn/voorschot van € 150,- via onderstaande knop te betalen. Aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst behandeld. Groepsgrootte is minimaal 10, maximaal 20 deelnemers. Uw aanmelding is pas definitief als u het voorschot heeft betaald.

Mocht de betaling via de website niet lukken, mailt u dan naar info@huisvanhorus.nl

Na uw aanmelding en ontvangst van uw voorschot, ontvangt u van ons binnen een week via e-mail een factuur. Hierin vragen wij u om de tweede termijn van € 600,- binnen 14 dagen aan ons over te maken. Het restant dient u 8 weken voor de vertrekdatum, dus vóór 3 januari, over te boeken.